Tarta z owocami i mascarpone. Pyszne ciasto z borówkami i malinami które w ekspresowym tempie znika.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI NA TARTĘ:
- 250 g mąki tortowej
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- borówki, maliny

1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy szczyptę soli oraz masło i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko, 3 łyżki wody i ugniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.

2. Stolnicę przesypujemy mąką i wałkujemy ciasto na kształt formy. Tak rozwałkowane nawijamy na wałek.
Formę smarujemy masłem i przekładamy ciasto dociskając do brzegów i dna.

3. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 20-25 minut do zarumienienia.

4. Przygotowanie kremu.
Śmietanę ubijamy na sztywno w wysokim naczyniu. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i ubijamy do uzyskania jednolitego kremu. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

5. Ostygnięte ciasto smarujemy kremem i przekładamy owoce. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.
Zakochałam się w tym przepisie:)