Site icon

Tarta z białą kiełbasą, farszem chrzanowym i jajkami

Zbliżenie na kawałek tarty z białą kiełbasą i jajkami podany na czarnym talerzyku, w tle cała tarta w formie i rozmyta kuchnia

Tarta z białą kiełbasą to chrupiący kruchy spód, soczysta biała kiełbasa, aksamitny farsz z nutą chrzanu i jajka na wierzchu – ta tarta to prawdziwy hit sezonu. Przygotujesz ją z prostych składników a efekt zachwyci każdego przy stole. Świetna zarówno na Wielkanoc, jak i na niedzielny obiad.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Trudność przygotowania: średnie

Ilość porcji: 4-6 osób

SKŁADNIKI KRUCHE CIASTO (forma 30 cm):

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI FARSZ:

  • 4 białe kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 150 g startego sera (np. gouda)
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 5 jajek (farsz)
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • olej
  • sól i pieprz

DODATKOWO:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • szczypiorek i koperek do ozdoby
Miska z ugniecionym ciastem ustawiona na drewnianej desce, leżącej na kuchennym blacie

1. W misce łączymy mąkę, sól i starte na tarce masło ( film poniżej). Dodajemy żółtka i zimną wodę, szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

2. Rozwałkowane ciasto wykładamy na formę. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 180°C .

3. Na łyżce oleju szklimy pokrojoną cebulę. W osobnej misce mieszamy śmietanę, jajka, chrzan, przyprawy, starty ser i usmażoną cebulę. Całość dobrze łączymy.

4. Na podpieczony spód wykładamy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Zalewamy wszystko przygotowanym farszem. Na wierzchu układamy przekrojone na pół ugotowane jajka.

5. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 35–40 minut, aż masa się zetnie a wierzch lekko zarumieni. Tarta z białą kiełbasą jest już gotowa. Podajemy lekko przestudzoną lub na zimno. Smacznego 😉

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Exit mobile version