Tarta z białą kiełbasą to chrupiący kruchy spód, soczysta biała kiełbasa, aksamitny farsz z nutą chrzanu i jajka na wierzchu – ta tarta to prawdziwy hit sezonu. Przygotujesz ją z prostych składników a efekt zachwyci każdego przy stole. Świetna zarówno na Wielkanoc, jak i na niedzielny obiad.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Trudność przygotowania: średnie
Ilość porcji: 4-6 osób
SKŁADNIKI KRUCHE CIASTO (forma 30 cm):
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI FARSZ:
- 4 białe kiełbasy
- 1 duża cebula
- 150 g startego sera (np. gouda)
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 5 jajek (farsz)
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka majeranku
- olej
- sól i pieprz
DODATKOWO:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- szczypiorek i koperek do ozdoby

1. W misce łączymy mąkę, sól i starte na tarce masło ( film poniżej). Dodajemy żółtka i zimną wodę, szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

2. Rozwałkowane ciasto wykładamy na formę. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 180°C .

3. Na łyżce oleju szklimy pokrojoną cebulę. W osobnej misce mieszamy śmietanę, jajka, chrzan, przyprawy, starty ser i usmażoną cebulę. Całość dobrze łączymy.

4. Na podpieczony spód wykładamy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Zalewamy wszystko przygotowanym farszem. Na wierzchu układamy przekrojone na pół ugotowane jajka.

5. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 35–40 minut, aż masa się zetnie a wierzch lekko zarumieni. Tarta z białą kiełbasą jest już gotowa. Podajemy lekko przestudzoną lub na zimno. Smacznego 😉
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.