Pierogi z mięsa mielonego to prosty przepis na szybki obiad.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2-4osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI FARSZ:
- 600g mięsa mielonego drobiowego
- 1 duża cebula
- 1 czosnek
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
SKŁADNIKI CIASTO:
- 500 g mąki
- 300 ml gorącej wody
- 4 łyżki oleju do ciasta
- 1 łyżeczka soli

- Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso pieprz i sól.

2. Usmażony farsz blendujemy lub mielimy maszynką do mięsa.

3. Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy w środku dziurę i dodajemy stopniowo 4 łyżki oleju, łyżeczkę soli i gorącą wodę.
Mąkę przekładamy początkowo nożem żeby się nie poparzyć a następnie ugniatamy ciasto ręcznie.
Gotowe odstawiamy przykryte na 15 minut.

4. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy sporą porcje farszu i sklejamy zaczynając od środka w kierunku jednego brzegu, następnie w kierunku drugiego brzegu.
Dodatkowo dociskam sklejenie widelcem.

5. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli.
Wrzucamy pierogi na gotującą wodę partiami po 10-12 sztuk.
Czas gotowania to 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową i gotujemy kolejną porcję pierogów.
Gotowe… Smacznego!!!