Pierogi z mięsem

Domowe pierogi z mięsa mielonego. Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.

Czas przygotowania:  1,5 godziny

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI FARSZ:

  • 1 kg mięsa mielonego drobiowego (może być z rosołu)
  • 1 duża cebula
  • 1 czosnek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

SKŁADNIKI CIASTO:

  • 500 g mąki
  • 300 ml gorącej wody
  • 4 łyżki oleju do ciasta
  • 1 łyżeczka soli

DODATKOWO:

  • 1 cebula
  • 100g masła

1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso, pieprz, sól i smażymy. Pod koniec smażenia ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2. Usmażony farsz blendujemy lub mielimy maszynką do mięsa.

3. Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy w środku dziurę i dodajemy stopniowo 4 łyżki oleju, łyżeczkę soli i gorącą wodę.
Mąkę przekładamy początkowo nożem żeby się nie poparzyć a następnie ugniatamy ciasto ręcznie.
Gotowe odstawiamy przykryte na 15 minut.

4. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy sporą porcje farszu i sklejamy zaczynając od środka w kierunku jednego brzegu, następnie w kierunku drugiego brzegu. Możemy użyć foremki do lepienia pierogów.

5. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli.

Wrzucamy pierogi na gotującą wodę partiami po 5-10 sztuk.

Czas gotowania to 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową i gotujemy kolejną porcję pierogów.

6. Pierogi podajemy wg uznania. Polecam podsmażyć cebulkę do zbrązowienia i zdjąć na ręcznik papierowy a następnie boczek na chrupko i również zdjąć. Na patelni po boczku rozgrzewamy masło do zbrązowienia i dodajemy chochlę wody z pierogów. Następnie wrzucamy ugotowane pierogi i potrząsamy patelnią około minuty. Podajemy z cebulką i boczkiem.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz