Domowe pierogi z mięsa mielonego. Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI FARSZ:
- 1 kg mięsa mielonego drobiowego (może być z rosołu)
- 1 duża cebula
- 1 czosnek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
SKŁADNIKI CIASTO:
- 500 g mąki
- 300 ml gorącej wody
- 4 łyżki oleju do ciasta
- 1 łyżeczka soli
DODATKOWO:
- 1 cebula
- 100g masła
1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso, pieprz, sól i smażymy. Pod koniec smażenia ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Usmażony farsz blendujemy lub mielimy maszynką do mięsa.
3. Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy w środku dziurę i dodajemy stopniowo 4 łyżki oleju, łyżeczkę soli i gorącą wodę.
Mąkę przekładamy początkowo nożem żeby się nie poparzyć a następnie ugniatamy ciasto ręcznie.
Gotowe odstawiamy przykryte na 15 minut.
4. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy sporą porcje farszu i sklejamy zaczynając od środka w kierunku jednego brzegu, następnie w kierunku drugiego brzegu. Możemy użyć foremki do lepienia pierogów.
5. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli.
Wrzucamy pierogi na gotującą wodę partiami po 5-10 sztuk.
Czas gotowania to 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową i gotujemy kolejną porcję pierogów.
6. Pierogi podajemy wg uznania. Polecam podsmażyć cebulkę do zbrązowienia i zdjąć na ręcznik papierowy a następnie boczek na chrupko i również zdjąć. Na patelni po boczku rozgrzewamy masło do zbrązowienia i dodajemy chochlę wody z pierogów. Następnie wrzucamy ugotowane pierogi i potrząsamy patelnią około minuty. Podajemy z cebulką i boczkiem.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.