Szybkie pierogi z mięsem

Pierogi z mięsa mielonego to prosty przepis na szybki obiad.

Czas przygotowania:  40 minut

Ilość porcji: 2-4osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI FARSZ:

  • 600g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 1 czosnek
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

SKŁADNIKI CIASTO:

  • 500 g mąki
  • 300 ml gorącej wody
  • 4 łyżki oleju do ciasta
  • 1 łyżeczka soli

  1. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso pieprz i sól.

2. Usmażony farsz blendujemy lub mielimy maszynką do mięsa.

3. Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy w środku dziurę i dodajemy stopniowo 4 łyżki oleju, łyżeczkę soli i gorącą wodę.
Mąkę przekładamy początkowo nożem żeby się nie poparzyć a następnie ugniatamy ciasto ręcznie.
Gotowe odstawiamy przykryte na 15 minut.

4. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy sporą porcje farszu i sklejamy zaczynając od środka w kierunku jednego brzegu, następnie w kierunku drugiego brzegu.

Dodatkowo dociskam sklejenie widelcem.

5. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli.

Wrzucamy pierogi na gotującą wodę partiami po 10-12 sztuk.

Czas gotowania to 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową i gotujemy kolejną porcję pierogów.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *