Szybkie ciasto ze śliwkami

Jak zrobić szybkie ciasto ze śliwkami? Przeczytaj ten prosty przepis.

Czas przygotowania :  15 minut/ czas pieczenia 50minut

Wymiary blachy: 35×25 cm

Ilość porcji: 4- 6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 900g śliwek
  • 300g cukru
  • 550g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350g schłodzonego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

1. Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestki.

2. Do miski dodajemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier oraz pokrojone w kostę masło.

Wyrabiamy robotem lub ugniatamy ręcznie.

3. Wyrobione ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie układamy śliwki skórką do dołu.

4. Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190°C i pieczemy przez 50 minut.

5. Po wystygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe.. Smacznego;)

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie ciasta.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *