Szaszłyki wieprzowe

Szaszłyki wieprzowe. Szaszłyki z łopatki wieprzowej w starannie dobranej marynacie z boczkiem, papryką, cukinią i czerwoną cebulą. Klasyczna potrawa na letniego grilla.

Czas przygotowania :  1 godzina

Ilość porcji: 3-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 500g łopatki wieprzowej
  • 500g boczku surowego
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki chili pieprz cayenne
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • patyczki do szaszłyków

1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski wlewamy olej i wsypujemy wszystkie przyprawy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki (około 2,5cm) mięso z łopatki i dokładnie mieszamy żeby przyprawy oblepiły mięso. Odkładamy na minimum 30 minut. Boczek kroimy plastry około 1 cetymetra.

2. Warzywa kroimy na kawałki nie większe niż mięso. Nabijamy na patyczki naprzemiennie warzywa , mięso, warzywa.

Szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej co chwilę przekręcając.

Smacznego…

Please wait...

Dodaj komentarz