Szaszłyki wieprzowe. Szaszłyki z łopatki wieprzowej w starannie dobranej marynacie z boczkiem, papryką, cukinią i czerwoną cebulą. Klasyczna potrawa na letniego grilla.
Czas przygotowania : 1 godzina
Ilość porcji: 3-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 500g łopatki wieprzowej
- 500g boczku surowego
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 1/3 łyżeczki chili pieprz cayenne
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- patyczki do szaszłyków
1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski wlewamy olej i wsypujemy wszystkie przyprawy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki (około 2,5cm) mięso z łopatki i dokładnie mieszamy żeby przyprawy oblepiły mięso. Odkładamy na minimum 30 minut. Boczek kroimy plastry około 1 cetymetra.
2. Warzywa kroimy na kawałki nie większe niż mięso. Nabijamy na patyczki naprzemiennie warzywa , mięso, warzywa.
Szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej co chwilę przekręcając.
Smacznego…