Szakszuka – czyli pyszne danie z pomidorów i jajek z dodatkiem cieciorki oraz boczku będzie idealną propozycja nie tylko na śniadanie ale i w ciągu
Czas przygotowania : 30 minut
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 200 g boczku
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 pomidorów śliwkowych
- 250 g cieciorki konserwowej
- 200 ml wody
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 kolendry całej rozgniecionej w moździerzu
- szczypta chili
- szczypta kminu rzymskiego
1. Pomidory nakrawamy na krzyż i wrzucamy na kilka minut do wrzątku.
Na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy boczek pokrojony w paski i smażymy przez chwilę.
2. Pomidory obieramy ze skóry i dodajemy do cebuli. Możemy je rozgnieść ale nie musimy bo same się rozpadną. Wlewamy wodę, dodajemy ciecierzycę i wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy na dużym ogniu do wyparowania płynu.
3. Robiąc miejsce na patelni wbijamy kolejno jajka. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy do ścięcia się jajek.
4. Patelnię zdejmujemy z ognia posypujemy posiekana natką pietruszki.
Gotowe… Smacznego!!!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie szakszuki.