SZAKSZUKA z ciecierzycą i boczkiem

Szakszuka – czyli pyszne danie z pomidorów i jajek z dodatkiem cieciorki oraz boczku będzie idealną propozycja nie tylko na śniadanie ale i w ciągu

Czas przygotowania :  30 minut

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 200 g boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów śliwkowych
  • 250 g cieciorki konserwowej
  • 200 ml wody
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 kolendry całej rozgniecionej w moździerzu
  • szczypta chili
  • szczypta kminu rzymskiego

1. Pomidory nakrawamy na krzyż i wrzucamy na kilka minut do wrzątku.

Na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy boczek pokrojony w paski i smażymy przez chwilę.

2. Pomidory obieramy ze skóry i dodajemy do cebuli. Możemy je rozgnieść ale nie musimy bo same się rozpadną. Wlewamy wodę, dodajemy ciecierzycę i wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy na dużym ogniu do wyparowania płynu.

3. Robiąc miejsce na patelni wbijamy kolejno jajka. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy do ścięcia się jajek.

4. Patelnię zdejmujemy z ognia posypujemy posiekana natką pietruszki.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie szakszuki.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *