SZAKSZUKA z ciecierzycą i boczkiem

Szakszuka – czyli pyszne danie z pomidorów i jajek z dodatkiem cieciorki oraz boczku będzie idealną propozycja nie tylko na śniadanie ale i w ciągu

Czas przygotowania :  30 minut

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 200 g boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów śliwkowych
  • 250 g cieciorki konserwowej
  • 200 ml wody
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 kolendry całej rozgniecionej w moździerzu
  • szczypta chili
  • szczypta kminu rzymskiego

1. Pomidory nakrawamy na krzyż i wrzucamy na kilka minut do wrzątku.

Na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy boczek pokrojony w paski i smażymy przez chwilę.

2. Pomidory obieramy ze skóry i dodajemy do cebuli. Możemy je rozgnieść ale nie musimy bo same się rozpadną. Wlewamy wodę, dodajemy ciecierzycę i wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy na dużym ogniu do wyparowania płynu.

3. Robiąc miejsce na patelni wbijamy kolejno jajka. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy do ścięcia się jajek.

4. Patelnię zdejmujemy z ognia posypujemy posiekana natką pietruszki.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie szakszuki.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.