Site icon

Surówka z pora z curry, ananasa i pistacji

Surówka z pora z curry, ananasem i pistacjami podana na eleganckim, czarnym talerzu. Kolorowe składniki pięknie kontrastują z tłem, a w oddali widać kuchnię oraz miskę z pozostałą porcją surówki

Surówka z pora z dodatkiem żółtej pasty curry, słodkiego ananasa i chrupiących pistacji to idealny pomysł na oryginalny dodatek do obiadu lub grilla. Szybka, lekka aromatyczna i pełna egzotycznego smaku.

Czas przygotowania: 20 minut

Trudność przygotowania: łatwe

Ilość porcji: 3-5 osób

SKŁADNIKI :

  • 2 pory (biała część)
  • 4 plastry świeżego ananasa lub 4-5 z puszki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 4 łyżki pistacji
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta chili w proszku
  • sól
  • pieprz
Pokrojony w półplasterki por na drewnianej desce z nożem, przygotowanie warzyw do surówki.

1. Por kroimy w cienkie półplasterki i przekładamy go do miski z zimną wodą. Ananasa i paprykę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone przekladamy do większej miski.

2. W miseczce mieszamy jogurt, pastę curry, musztardę oraz sok z limonki. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili.

3. Odcedzamy por z wody i przekładamy do ananasa i papryki. Teraz dodajemy posiekane pistacje oraz sos i dokładnie całość mieszamy.

4. Surówka z pora jest gotowa, odstawiamy na 10–15 minut by smaki się połączyły. Podajemy jako dodatek do obiadu, grillowanych mięs lub jako lekką przekąskę. Smacznego 😉

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Exit mobile version