Surówka z pora z dodatkiem żółtej pasty curry, słodkiego ananasa i chrupiących pistacji to idealny pomysł na oryginalny dodatek do obiadu lub grilla. Szybka, lekka aromatyczna i pełna egzotycznego smaku.
Czas przygotowania: 20 minut
Trudność przygotowania: łatwe
Ilość porcji: 3-5 osób
SKŁADNIKI :
- 2 pory (biała część)
- 4 plastry świeżego ananasa lub 4-5 z puszki
- 1 mała czerwona papryka
- 4 łyżki pistacji
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- 1 łyżka musztardy dijon
- sok z 1/2 limonki
- szczypta chili w proszku
- sól
- pieprz

1. Por kroimy w cienkie półplasterki i przekładamy go do miski z zimną wodą. Ananasa i paprykę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone przekladamy do większej miski.
2. W miseczce mieszamy jogurt, pastę curry, musztardę oraz sok z limonki. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili.
3. Odcedzamy por z wody i przekładamy do ananasa i papryki. Teraz dodajemy posiekane pistacje oraz sos i dokładnie całość mieszamy.
4. Surówka z pora jest gotowa, odstawiamy na 10–15 minut by smaki się połączyły. Podajemy jako dodatek do obiadu, grillowanych mięs lub jako lekką przekąskę. Smacznego 😉
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.