Przepis na pyszne domowe stripsy jak z KFC. Wyśmienite kawałki filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 250 g piersi kurczaka
- ⅓ łyżeczki papryki ostrej
- ⅓ łyżeczki papryki słodkiej
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- ⅓ łyżeczki imbiru
- ⅓ łyżeczki curry
- ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
- olej do smażenia
- mąka pszenna
1.Piersi z kurczaka oczyszczamy, opłukujemy i osuszamy. Kroimy na cienkie paski i przekładamy na głęboki talerz. Wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Tak żeby kurczak pokrył się równomiernie przyprawami.
2. Do drugiej wysokiej miski wsypujemy mąkę i przekładamy przyprawionego kurczaka. Obtaczamy w głębokiej mące około 20 razy.
3. Do trzeciej miski wlewamy zimną wodę (najlepiej dorzucić kilka kostek lodu). Kurczaka przekładamy z mąki na stalowe sito i zanurzamy na kilka sekund w lodowatej wodzie. Po tym czasie wrzucamy z powrotem do mąki i obtaczamy jeszcze raz, tak z 20 razy. Po tym czasie wyciągamy i otrzepujemy z nadmiaru mąki.
4. Do małego wysokiego garnka wlewamy olej, tak do połowy. Kurczaka wkładamy na rozgrzany olej porcjami i smażymy na średnim ogniu przez około 2 minut i 20 sekund. W połowie czasu możemy przemieszać w garnku.
Usmażone stripsy wykładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe… Smacznego!!!
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.