Stripsy KFC

Przepis na pyszne domowe stripsy jak z KFC. Wyśmienite kawałki filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce.

Czas przygotowania:   20 minut

Ilość porcji:  2 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 250 g piersi kurczaka
  • ⅓ łyżeczki papryki ostrej
  • ⅓ łyżeczki papryki słodkiej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ⅓ łyżeczki imbiru
  • ⅓ łyżeczki curry
  • ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna

1.Piersi z kurczaka oczyszczamy, opłukujemy i osuszamy. Kroimy na cienkie paski i przekładamy na głęboki talerz. Wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Tak żeby kurczak pokrył się równomiernie przyprawami.

2. Do drugiej wysokiej miski wsypujemy mąkę i przekładamy przyprawionego kurczaka. Obtaczamy w głębokiej mące około 20 razy.

3. Do trzeciej miski wlewamy zimną wodę (najlepiej dorzucić kilka kostek lodu). Kurczaka przekładamy z mąki na stalowe sito i zanurzamy na kilka sekund w lodowatej wodzie. Po tym czasie wrzucamy z powrotem do mąki i obtaczamy jeszcze raz, tak z 20 razy. Po tym czasie wyciągamy i otrzepujemy z nadmiaru mąki.

4. Do małego wysokiego garnka wlewamy olej, tak do połowy. Kurczaka wkładamy na rozgrzany olej porcjami i smażymy na średnim ogniu przez około 2 minut i 20 sekund. W połowie czasu możemy przemieszać w garnku.

Usmażone stripsy wykładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.