Stir-fry wołowina z warzywami w sosie teriyaki

talerz stir-fry z wołowiną i kolorowymi warzywami w sosie teriaki,posypany sezamem i szczypiorkiem,podany na drewnianym stole.

Szukasz pomysłu na szybki obiad pełen smaku? Stir-fry wołowina z warzywami w sosie teriyaki to idealne danie, które przygotujesz w 20–25 minut. Soczysta wołowina, chrupiące warzywa i aromatyczny sos sprawią, że poczujesz się jak w najlepszej azjatyckiej restauracji

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 2 osoby

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:      

  • 300g wołowiny
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 czosnek
  • 1 plasterek korzenia imbiru
  • ⅓ łyżeczki chili
  • 100ml wody
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 8 łyżek marynaty teriyaki
  • 1 łyżka cukru
  • 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • olej ryżowy do smażenia
  • 200 g ryżu jaśminowego

1. Wołowinę kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien.
Przekładamy do miski i dodajemy łyżkę skrobi dokładnie mieszając z mięsem. Odkładamy na około 5 minut.

W tym czasie kroimy warzywa.
Czosnek i imbir bardzo drobno, marchewkę w plastry.
Paprykę i szczypiorek na dłuższe paski.

2. Mięso smażymy w woku na rozgrzanym oleju do momentu gdy krawędzie będą nam się rumienić.
Przekładamy na talerz.

3. W woku rozgrzewamy olej ryżowy i smażymy czosnek i imbir cały czas mieszając.
Dodajemy paprykę i marchewkę chwilę smażąc.
Wsypujemy chili i mieszamy.
Podlewamy wodą i dodajemy cukier, sos sojowy, marynatę teriyaki i ocet ryżowy doprowadzamy do wrzenia.

4. Następnie mieszamy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 2 łyżeczkami wody. Wlewamy na patelnie mieszając zagęszczamy sos.
Pod koniec dodajemy szczypiorek i mieszamy.

5. Stir-fry wołowina jest już gotowa, przekładamy do naczynia i posypujemy prażonym na patelni sezamem. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

One Comment on “Stir-fry wołowina z warzywami w sosie teriyaki”

Dodaj komentarz