Szukasz pomysłu na szybki obiad pełen smaku? Stir-fry wołowina z warzywami w sosie teriyaki to idealne danie, które przygotujesz w 20–25 minut. Soczysta wołowina, chrupiące warzywa i aromatyczny sos sprawią, że poczujesz się jak w najlepszej azjatyckiej restauracji
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2 osoby
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 300g wołowiny
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 czosnek
- 1 plasterek korzenia imbiru
- ⅓ łyżeczki chili
- 100ml wody
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 8 łyżek marynaty teriyaki
- 1 łyżka cukru
- 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- olej do smażenia
- olej ryżowy do smażenia
- 200 g ryżu jaśminowego

1. Wołowinę kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien.
Przekładamy do miski i dodajemy łyżkę skrobi dokładnie mieszając z mięsem. Odkładamy na około 5 minut.
W tym czasie kroimy warzywa.
Czosnek i imbir bardzo drobno, marchewkę w plastry.
Paprykę i szczypiorek na dłuższe paski.

2. Mięso smażymy w woku na rozgrzanym oleju do momentu gdy krawędzie będą nam się rumienić.
Przekładamy na talerz.

3. W woku rozgrzewamy olej ryżowy i smażymy czosnek i imbir cały czas mieszając.
Dodajemy paprykę i marchewkę chwilę smażąc.
Wsypujemy chili i mieszamy.
Podlewamy wodą i dodajemy cukier, sos sojowy, marynatę teriyaki i ocet ryżowy doprowadzamy do wrzenia.

4. Następnie mieszamy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 2 łyżeczkami wody. Wlewamy na patelnie mieszając zagęszczamy sos.
Pod koniec dodajemy szczypiorek i mieszamy.

5. Stir-fry wołowina jest już gotowa, przekładamy do naczynia i posypujemy prażonym na patelni sezamem. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.
Wygląda bardzo apetycznie:)