Spaghetti Carbonara

Przepis na smaczne spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem w kremowym sosie jajecznym.

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 2 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępne

SKŁADNIKI:

  • 200g boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 140g makaronu spaghetti
  • 50g sera parmezan
  • pieprz

1. Makaron gotujemy przez około 8 minut żeby był al dente.

Jajka wyparzamy, zanurzaj we wrzątku pojedyńczo używając do tego łyżki. Każde jajko powino spędzić w gorącej wodzie około 10 sekund.

Jak to zrobić znajdziecie tutaj: https://karolgotuje.pl/2020/02/28/jak-wyparzyc-jajka/

2. Przez ten czas jak makaron się gotuje roztrzepujemy na talerzu jajka. Następnie kroimy drobno pietruszkę i siekamy czosnek. Ser ścieramy na drobnych oczkach na tarce.

3. Przechodzimy do smażenia.

Boczek smażymy na złocisty kolor następnie dodajemy czosnek i natkę pietruszki, całość mieszamy. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

4. Zdejmujemy patelnię z ognia. W tym czasie powinien ugotować się już makaron. Odcedzamy i gorący przekładamy na patelnię. Dodajemy ser zostawiając troszkę na posypanie na koniec i mieszamy.

5. Po chwili wlewamy roztrzepane jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Jajka nie powinny się ściąć a powinien wytworzyć się kremowy sos.

6. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie spaghetti.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.