Przepis na smaczne spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem w kremowym sosie jajecznym.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępne
SKŁADNIKI:
- 200g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- 140g makaronu spaghetti
- 50g sera parmezan
- pieprz

1. Makaron gotujemy przez około 8 minut żeby był al dente.
Jajka wyparzamy, zanurzaj we wrzątku pojedyńczo używając do tego łyżki. Każde jajko powino spędzić w gorącej wodzie około 10 sekund.
Jak to zrobić znajdziecie tutaj: https://karolgotuje.pl/2020/02/28/jak-wyparzyc-jajka/

2. Przez ten czas jak makaron się gotuje roztrzepujemy na talerzu jajka. Następnie kroimy drobno pietruszkę i siekamy czosnek. Ser ścieramy na drobnych oczkach na tarce.

3. Przechodzimy do smażenia.
Boczek smażymy na złocisty kolor następnie dodajemy czosnek i natkę pietruszki, całość mieszamy. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

4. Zdejmujemy patelnię z ognia. W tym czasie powinien ugotować się już makaron. Odcedzamy i gorący przekładamy na patelnię. Dodajemy ser zostawiając troszkę na posypanie na koniec i mieszamy.

5. Po chwili wlewamy roztrzepane jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Jajka nie powinny się ściąć a powinien wytworzyć się kremowy sos.

6. Na koniec posypujemy startym parmezanem.
Gotowe… Smacznego!!!
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie spaghetti.