Pyszne spaghetti z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycające smakiem. To danie z pewnością stanie się ulubionym w Twojej kuchni.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 3-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI PULPECIKI:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 6 gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
SKŁADNIKI SOS:
- 400g pomidorow krojonych
- 200ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści bazylii (ew. może być suszona)
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
DODATKOWO:
- 400g makaronu spaghetti
- świeżo starty parmezan
1. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. W dużej misce mieszamy mięso mielone, szalotkę, natkę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Z masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące. Pulpeciki podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.
3. Gdy pulpeciki są już podsmażone, przesuwamy je na bok patelni. Dodajemy pokrojone pomidory, passatę pomidorową, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane liście bazylii oraz cukier i słodką paprykę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień przykrywamy i gotujemy przez 10 minut.
4. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti, posypanym świeżo startym serem parmezan. Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym jest gotowe. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.