Site icon

Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Pyszne spaghetti z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycające smakiem. To danie z pewnością stanie się ulubionym w Twojej kuchni.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 3-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI PULPECIKI:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia

SKŁADNIKI SOS:

  • 400g pomidorow krojonych
  • 200ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka liści bazylii (ew. może być suszona)
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO:

  • 400g makaronu spaghetti
  • świeżo starty parmezan

1. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. W dużej misce mieszamy mięso mielone, szalotkę, natkę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

2. Z masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące. Pulpeciki podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.

3. Gdy pulpeciki są już podsmażone, przesuwamy je na bok patelni. Dodajemy pokrojone pomidory, passatę pomidorową, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane liście bazylii oraz cukier i słodką paprykę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień przykrywamy i gotujemy przez 10 minut.

4. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti, posypanym świeżo startym serem parmezan. Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym jest gotowe. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Exit mobile version