Przepis na włoskie spaghetti alla puttanesca – makaron z anchois, kaparami, pomidorami, oliwkami i chili.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 1-3 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 150 g makaronu spaghetti
- 400g krojonych pomidorów
- 5 filetów anchois
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki czarnych oliwek
- 1,5 łyżki kaparów
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- natka pietruszki

1. W garnku zagotować wodę, posolić i ugotować makaron al dente.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy delikatnie czosnek pokrojony w półplasterki. Dodajemy pokrojone fileciki anchois oraz oliwki pokrojone na pół. Smażymy chwilę i dodajemy kapary.
3. Teraz wlewamy pomidory. Dodajemy oregano, chili i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.
4. Do sosu przekładamy odcedzony makaron mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Gotowe… Smacznego 😉
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.