Spaghetti z anchois, kaparami, oliwkami i chili

Przepis na włoskie spaghetti alla puttanesca – makaron z anchois, kaparami, pomidorami, oliwkami i chili.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 1-3 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 400g krojonych pomidorów
  • 5 filetów anchois
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • 1,5 łyżki kaparów
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

1. W garnku zagotować wodę, posolić i ugotować makaron al dente.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy delikatnie czosnek pokrojony w półplasterki. Dodajemy pokrojone fileciki anchois oraz oliwki pokrojone na pół. Smażymy chwilę i dodajemy kapary.


3. Teraz wlewamy pomidory. Dodajemy oregano, chili i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.

4. Do sosu przekładamy odcedzony makaron mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Gotowe… Smacznego 😉

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz