Przepis na smaczne spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem w kremowym sosie jajecznym.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 200g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- 150g makaronu spaghetti
- 50g sera parmezan
- pieprz
- sól

1. Makaron gotujemy przez około 8 minut żeby był al dente.
Jajka wyparzamy, zanurzaj we wrzątku pojedyńczo używając do tego łyżki. Każde jajko powino spędzić w gorącej wodzie około 10 sekund.
Jak wyparzyć jajka znajdziesz tutaj: https://karolgotuje.pl/2020/02/28/jak-wyparzyc-jajka/

2. Roztrzepujemy w misce jajka i odkladamy na bok. Następnie kroimy drobno pietruszkę i siekamy czosnek. Ser ścieramy na drobnych oczkach na tarce.

3. Przechodzimy do smażenia.
Boczek smażymy na złocisty kolor następnie dodajemy czosnek i natkę pietruszki, całość mieszamy. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

4. Zdejmujemy patelnię z ognia. W tym czasie powinien ugotować się już makaron. Odcedzamy i gorący przekładamy na patelnię. Dodajemy ser zostawiając troszkę na posypanie na koniec i mieszamy.

5. Po chwili wlewamy roztrzepane jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Jajka nie powinny się ściąć, powinien wytworzyć się kremowy sos. Solimy i pieprzymy do smaku.

6. Na koniec posypujemy startym parmezanem.
Gotowe… Smacznego 😉
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.