Sos holenderski

Jajko w koszulce i grillowane szparagi polane sosem holenderskim, podane na czarnym talerzu; w tle widoczna grillowa patelnia i kilka szparagów

Delikatny, kremowy sos holenderski to klasyka kuchni francuskiej. Idealny do szparagów, jajek po benedyktyńsku, ryb czy warzyw gotowanych na parze. Kremowy, delikatny i gotowy w kilka minut.

Czas przygotowania: 1o minut

Trudność przygotowania: średnie

Ilość porcji: 1-2 osób

SKŁADNIKI:

  • 3 żółtka
  • 150 g masła (klarowanego lub rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Miska z żółtkami jaj umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą – przygotowanie sosu holenderskiego w kąpieli wodnej

1. W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie żółtka umieszczamy w misce nad garnkiem z lekko gotującą się wodą (kąpiel wodna). Miska nie powinna dotykać wody. Ubijamy żółtka rózgą aż masa lekko zgęstnieje i stanie się jaśniejsza.

    Ubijane żółtka z masłem w misce ustawionej nad garnkiem z wodą; w tle widoczny fragment rózgi kuchennej. Sos holenderski jest gotowy.

    2. Powoli cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczone masło, cały czas energicznie ubijając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Sos holenderski jest gotowy do podania. Smacznego 😉

    Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

    Please wait...