Delikatny, kremowy sos holenderski to klasyka kuchni francuskiej. Idealny do szparagów, jajek po benedyktyńsku, ryb czy warzyw gotowanych na parze. Kremowy, delikatny i gotowy w kilka minut.
Czas przygotowania: 1o minut
Trudność przygotowania: średnie
Ilość porcji: 1-2 osób
SKŁADNIKI:
- 3 żółtka
- 150 g masła (klarowanego lub rozpuszczonego i przestudzonego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

1. W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie żółtka umieszczamy w misce nad garnkiem z lekko gotującą się wodą (kąpiel wodna). Miska nie powinna dotykać wody. Ubijamy żółtka rózgą aż masa lekko zgęstnieje i stanie się jaśniejsza.

2. Powoli cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczone masło, cały czas energicznie ubijając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Sos holenderski jest gotowy do podania. Smacznego 😉
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.