Site icon

Smażona wołowina z warzywami w sosie teriyaki

Pyszna wołowina Stir-fry z  warzywami w sosie teriyaki podana z ryżem . Danie z krótko podsmażanych cieniutkich plasterków wołowiny w pysznym sosie z warzywami.

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 2 osoby

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:      

  • 300g wołowiny
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 czosnek
  • 1 plasterek korzenia imbiru
  • ⅓ łyżeczki chili
  • 100ml wody
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 8 łyżek marynaty teriyaki
  • 1 łyżka cukru
  • 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • olej ryżowy do smażenia
  • 200 g ryżu jaśminowego

1. Wołowinę kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien.
Przekładamy do miski i dodajemy łyżkę skrobi dokładnie mieszając z mięsem.
Odkładamy na około 5 minut (nie do lodówki)

2. W tym czasie kroimy warzywa.
Czosnek i imbir bardzo drobno, marchewkę w plastry.
Paprykę i szczypiorek na dłuższe paski.

3. Wołowinę smażymy w woku na rozgrzanym oleju do momentu gdy krawędzie będą nam się rumienić.
Przekładamy na sito i odcedzamy z oleju.

4. W woku rozgrzewamy olej ryżowy i smażymy czosnek i imbir cały czas mieszając.
Dodajemy paprykę i marchewkę chwilę smażąc.
Wsypujemy chili i mieszamy.
Podlewamy wodą i dodajemy sosy sojowy, marynatę teriyaki i ocet ryżowy doprowadzamy do wrzenia.

5. Dodajemy cukier, następnie mieszamy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 2 łyżeczkami wody i zagęszczamy.
Pod koniec dodajemy szczypiorek i jeszcze chwilę smażymy.

6. Przekładamy do naczynia i posypujemy prażonym na patelni sezamem.
Na górę trochę świeżego szczypiorku. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Exit mobile version