Pyszna wołowina Stir-fry z warzywami w sosie teriyaki podana z ryżem . Danie z krótko podsmażanych cieniutkich plasterków wołowiny w pysznym sosie z warzywami.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2 osoby
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 300g wołowiny
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 czosnek
- 1 plasterek korzenia imbiru
- ⅓ łyżeczki chili
- 100ml wody
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 8 łyżek marynaty teriyaki
- 1 łyżka cukru
- 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- olej do smażenia
- olej ryżowy do smażenia
- 200 g ryżu jaśminowego
1. Wołowinę kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien.
Przekładamy do miski i dodajemy łyżkę skrobi dokładnie mieszając z mięsem.
Odkładamy na około 5 minut (nie do lodówki)
2. W tym czasie kroimy warzywa.
Czosnek i imbir bardzo drobno, marchewkę w plastry.
Paprykę i szczypiorek na dłuższe paski.
3. Wołowinę smażymy w woku na rozgrzanym oleju do momentu gdy krawędzie będą nam się rumienić.
Przekładamy na sito i odcedzamy z oleju.
4. W woku rozgrzewamy olej ryżowy i smażymy czosnek i imbir cały czas mieszając.
Dodajemy paprykę i marchewkę chwilę smażąc.
Wsypujemy chili i mieszamy.
Podlewamy wodą i dodajemy sosy sojowy, marynatę teriyaki i ocet ryżowy doprowadzamy do wrzenia.
5. Dodajemy cukier, następnie mieszamy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 2 łyżeczkami wody i zagęszczamy.
Pod koniec dodajemy szczypiorek i jeszcze chwilę smażymy.
6. Przekładamy do naczynia i posypujemy prażonym na patelni sezamem.
Na górę trochę świeżego szczypiorku. Podajemy z ryżem lub makaronem.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.
Wygląda bardzo apetycznie:)