Site icon

Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami i cebulą

Przepis na domowe śledzie w oleju z suszonymi pomidorami i cebulą to pyszna aromatyczna przekąska na wiele okazji.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2-5 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 7 filetów śledziowych ala Matjas (wymoczonych)
  • 1 duża cebula
  • 150 g suszonych pomidorow w oleju z ziołami (1 słoik 270g)
  • olej po suszonych pomidorach
  • 2,5 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 4 plasterki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej lniany lub rzepakowy

1. Wymoczone i osuszone śledzie kroimy w paski około 2-3 cm. Cebulę kroimy w piórka, chili w plasterki a czosnek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miski.

2. Cały olej z suszonych pomidorów przelewamy do śledzi i cebuli. Odsączone pomidory kroimy w paski i również przekładamy do miski.

3. Dodajemy musztardę, zioła i świeżo zmielony pieprz do smaku. Całość uzupełniamy olejem rzepakowym lub lnianym i dokładnie mieszamy. Śledzie są gotowe od razu do spożycia ale proponuję wstawić je do lodówki na kilka godzin żeby się przegryzły.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Exit mobile version