Przepis na domowe śledzie w oleju z suszonymi pomidorami i cebulą to pyszna aromatyczna przekąska na wiele okazji.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2-5 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 7 filetów śledziowych ala Matjas (wymoczonych)
- 1 duża cebula
- 150 g suszonych pomidorow w oleju z ziołami (1 słoik 270g)
- olej po suszonych pomidorach
- 2,5 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 4 plasterki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- świeżo zmielony pieprz
- olej lniany lub rzepakowy

1. Wymoczone i osuszone śledzie kroimy w paski około 2-3 cm. Cebulę kroimy w piórka, chili w plasterki a czosnek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miski.

2. Cały olej z suszonych pomidorów przelewamy do śledzi i cebuli. Odsączone pomidory kroimy w paski i również przekładamy do miski.

3. Dodajemy musztardę, zioła i świeżo zmielony pieprz do smaku. Całość uzupełniamy olejem rzepakowym lub lnianym i dokładnie mieszamy. Śledzie są gotowe od razu do spożycia ale proponuję wstawić je do lodówki na kilka godzin żeby się przegryzły.
Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.