Siekane kotlety z kurczaka

Przepis na siekane kotlety z kurczaka z warzywami. To smaczny i nieskomplikowany sposób na soczyste danie z piersi kurczaka idealne na obiad.

Czas przygotowania :  1 godzina

Ilość porcji: 4- 6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 500g fileta z piersi kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała cebula
  • 5 pieczarek
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 70 g tartego sera mozzarella
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

1. Fileta myjemy i oczyszczamy. Kroimy w bardzo drobną kostke i przekładamy do miski.

2. Cebulę i paprykę również kroimy w drobną kostkę, pieczarki natomiast ścieramy na dużych oczkach tarki a natkę pietruszki siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do miski z kurczakiem.

3. Teraz wbijamy do całości jajka. Dodajemy majonez, mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.

4. Z wymieszanego farszu formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy obu stron na złoty kolor.

5. Usmażone koltety zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym.

Gotowe… Smacznego

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.