Sernik z brzoskwiniami

Przepis na najlepszy sernik z brzoskwiniami. Tradycyjnsernik na kruchym cieście i z delikatną bezową pianką.

Czas przygotowania:  1.5 godziny

Ilość porcji: >8 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI CIASTO:

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 szt. żółtek

SKŁADNIKI MASA:

  • 2 jajka
  • 500 g twarożku kanapkowo – sernikowego ,,Mój ulubiony” Wieluń
  • 125 g margaryny
  • 1 op. budyniu waniliowego Dr.Oetker
  • 165 g cukru (3/4 szklanki)
  • 250 g brzoskwiń (puszka)

SKŁADNIKI BEZA:

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 szt. białek
  • 3 łyżki cukru

1. Przygotowanie ciasta.

Do mąki dodajemy margarynę, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Całość ucieramy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki.

2. Przygotowanie masy.

Twaróg ucieramy z cukrem, masłem i jajkami. Dodajemy budyń i dokładnie mieszamy.

3. Przygotowanie bezy.

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier oraz mąkę i przez chwilę ubijamy.

4. Spód tortownicy (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia .

Na spód tortownicy wykładamy 2/3 ciasta a na ciasto wykładamy masę i owoce. Kolejną warstwą jest beza którą wykładamy na masę z owocami.

5. Pozostałą 1/3 części ciasta ścieramy na tarce tworząc kruszonkę.

6. Pieczemy w piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 180 ° C przez 60 minut lub do suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia nie wyciągamy z piekarnika tylko uchylamy drzwi.

Gotowe…Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz