Sernik pistacjowy na zimno to wykwintne ciasto, które zachwyca delikatnością kremowej konsystencji z chrupiącymi pistacjami.
Czas przygotowania: 45 minut
Czas chłodzenia: 5-7 godzin
Ilość porcji: 5-8 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI MASA:
- 1kg twarogu mielonego np. Mój ulubiony Wieluń
- 100ml śmietanki 30%
- 500g mascarpone
- 200g białej czekolady
- 200g kremu pistacjowego
- 4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI SPÓD:
- 200g herbatników
- 150g masła
SKŁADNIKI POLEWA:
- 100g śmietanki 30%
- 150g białej czekolady
- 70g pokruszonych pistacji
1. Przepis zaczynamy od przygotowania spodu. Kruszymy herbatniki za pomocą blendera lub wałka i torebki. Masło roztapiamy a po ostygnięciu mieszamy z pokruszonymi herbatnikami do powstania konstencji mokrego piasku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy mieszankę i ugniatamy na spodzie. Wkładamy do lodówki na 15 minut.
2. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od podgrzania w rondelku śmietanki, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Do misy przekładamy twaróg, mascarpone i cukier puder. Mieszamy przez chwilę na wolnych obrotach.
3. Teraz dodajemy ostudzoną czekoladę oraz krem pistacjowy i jeszcze chwilę miksujemy. Ser ma być gęsty nie rzadki, więc nie miksujemy go za długo. Masę wykładamy na spód z cisteczek i wkładamy do lodówki na 4 godziny.
4. Przed końcem czasu przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. Pistacje siekamy na mniejsze kawałki. Ostudzoną czekoladę wylewamy na sernik, następnie posypujemy pokruszonymi pistacjami. Wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. Sernik pistacjowy jest gotowy do podania. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.