Sernik pistacjowy bez pieczenia

Sernik pistacjowy na zimno to wykwintne ciasto, które zachwyca delikatnością kremowej konsystencji z chrupiącymi pistacjami.

Czas przygotowania: 45 minut

Czas chłodzenia: 5-7 godzin

Ilość porcji: 5-8 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI MASA:

  • 1kg twarogu mielonego np. Mój ulubiony Wieluń
  • 100ml śmietanki 30%
  • 500g mascarpone
  • 200g białej czekolady
  • 200g kremu pistacjowego
  • 4 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI SPÓD:

  • 200g herbatników
  • 150g masła

SKŁADNIKI POLEWA:

  • 100g śmietanki 30%
  • 150g białej czekolady
  • 70g pokruszonych pistacji

1. Przepis zaczynamy od przygotowania spodu. Kruszymy herbatniki za pomocą blendera lub wałka i torebki. Masło roztapiamy a po ostygnięciu mieszamy z pokruszonymi herbatnikami do powstania konstencji mokrego piasku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy mieszankę i ugniatamy na spodzie. Wkładamy do lodówki na 15 minut.

2. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od podgrzania w rondelku śmietanki, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Do misy przekładamy twaróg, mascarpone i cukier puder. Mieszamy przez chwilę na wolnych obrotach.

3. Teraz dodajemy ostudzoną czekoladę oraz krem pistacjowy i jeszcze chwilę miksujemy. Ser ma być gęsty nie rzadki, więc nie miksujemy go za długo. Masę wykładamy na spód z cisteczek i wkładamy do lodówki na 4 godziny.

4. Przed końcem czasu przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. Pistacje siekamy na mniejsze kawałki. Ostudzoną czekoladę wylewamy na sernik, następnie posypujemy pokruszonymi pistacjami. Wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. Sernik pistacjowy jest gotowy do podania. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...