Sernik na zimno z truskawkami to najlepszy letni deser. Ciasto z biszkoptami o delikatnym kremowym smaku, który idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami i galaretką.
Czas przygotowania: 1.5 godziny
Ilość porcji: >6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI :
- 250 g serka mascarpone
- 1 kg twarogu sernikowego (mój ulubiony Wieluń)
- 1 opakowanie biszkoptów
- 500 g truskawek
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 galaretki truskawkowe
1. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy twaróg, mascarpone, cukier puder i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Dodajemy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
2. Gotową masę przelewamy na biszkopty, równamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę tak żeby masa stężała.
W tym czasie rozpuszczamy galaretki w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
3. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy. Układamy na masie serowej i zalewamy ostudzoną galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby wszystkie warstwy dobrze stężały.
Gotowe… Smacznego!!!