Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami to najlepszy letni deser. Ciasto z biszkoptami o delikatnym kremowym smaku, który idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami i galaretką.

Czas przygotowania:   1.5 godziny

Ilość porcji: >6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI :

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 kg twarogu sernikowego (mój ulubiony Wieluń)
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 500 g truskawek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe

1. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy twaróg, mascarpone, cukier puder i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Dodajemy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

2. Gotową masę przelewamy na biszkopty, równamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę tak żeby masa stężała.

W tym czasie rozpuszczamy galaretki w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.

3. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy. Układamy na masie serowej i zalewamy ostudzoną galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby wszystkie warstwy dobrze stężały.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz