Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym. Delikatne mięso długo duszone we własnym sosie z cebulką to dobry pomysł na pyszny obiad.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Ilość porcji: 2-3 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 500g schabu
  • 400ml wody
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Schab kroimy na plastry o grubości około 1 cm i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy na rumiano z dwóch stron. Usmażony przekładamy do garnka.

2. Na tłuszcz po smażeniu schabu wkładamy pokrojoną drobno cebulę. Szkimy ją kilka minut i dodajemy mąkę. Smażymy żeby mąka się zarumieniła. Następnie na patelnię wlewamy wodę, zeskrobując z niej pozostałości po smażeniu mięsa. Przelewamy całośc do garnka, dodajemy liście, ziele i pieprz. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godzinę do miękkości mięsa.

3. Pod koniec gotowania zagęszczamy sos. Mieszamy mąkę ziemniaczaną z niewielką ilości zimnej wody i wlewamy do garnka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę dusimy.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz