Schab w sosie wegierskim. Pyszny i aromatyczny, miękki i kruchy. Idealny na obiad o każdej porze roku.
Czas przygotowania: 1.5 godziny
Ilość porcji: 3-6 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 1kg schabu
- 1 duża cebula
- 1 czosnek
- 1l bulionu warzywnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 5 ziaren pieprzu
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej

1. Schab kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Pieprzymy i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Zarumieniony schab przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany ząbek czosnku. Tak samo jak schab przekładamy ją do garnka.

2. Dodajemy wszystkie przyprawy, sos sojowy i koncentrat. Zalewamy całość bulionem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę i 30 minut.

3. Na 10 minut przed końcem gotowania robimy zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy mąkę i podsmażamy. Do zasmażki dodajemy część sosu z garnka i mieszamy. Całość przelewamy z powrotem do garnka i jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.