Schab w sosie węgierskim

Schab w sosie wegierskim. Pyszny i aromatyczny, miękki i kruchy. Idealny na obiad o każdej porze roku.

Czas przygotowania: 1.5 godziny

Ilość porcji: 3-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 1kg schabu
  • 1 duża cebula
  • 1 czosnek
  • 1l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej

1. Schab kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Pieprzymy i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Zarumieniony schab przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany ząbek czosnku. Tak samo jak schab przekładamy ją do garnka.

2. Dodajemy wszystkie przyprawy, sos sojowy i koncentrat. Zalewamy całość bulionem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę i 30 minut.

3. Na 10 minut przed końcem gotowania robimy zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy mąkę i podsmażamy. Do zasmażki dodajemy część sosu z garnka i mieszamy. Całość przelewamy z powrotem do garnka i jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *