Site icon

Schab dojrzewający

Schab suszony dojrzewający w przyprawach to przepis na pyszną domową wędlinę. Przepis który zrobisz samodzielnie w domu.

Czas przygotowania: 7 dni

Ilość porcji: 2-5 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 1.5kg schabu
  • 200g soli
  • 100g cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • pończocha/tetra/gaza
  • sznurek wędzarniczy

1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do naczynia i zasypujemy cukrem. Obtaczamy schab w cukrze. Przykrywamy miskę i wstawiamy na 24h do lodówki.

2. Po tym czasie wyciągamy mięso i opłukujemy zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.

Przekładamy do naczynia i tym razem zasypujemy solą obtaczając mięso.

Przykrywamy i wkładamy na kolejne 24h do lodówki.

3. Po wyjęciu z lodówki mięso myjemy i osuszamy. Obtaczamy w mieszance przypraw i wkładamy w pończochę lub zawijamy w tetrę lub gazę. Następnie można związać sznurkiem wędliniarskim.

Wieszamy w ciepłym i przewiewnym miejscu na minimum 5 dni. Oczywiście można suszyć schab dłużej.

4. Schab po upływie 5 dni jest gotowy do spożycia.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Exit mobile version