Schab suszony dojrzewający w przyprawach to przepis na pyszną domową wędlinę. Przepis który zrobisz samodzielnie w domu.
Czas przygotowania: 7 dni
Ilość porcji: 2-5 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 1.5kg schabu
- 200g soli
- 100g cukru
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- pończocha/tetra/gaza
- sznurek wędzarniczy

1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do naczynia i zasypujemy cukrem. Obtaczamy schab w cukrze. Przykrywamy miskę i wstawiamy na 24h do lodówki.
2. Po tym czasie wyciągamy mięso i opłukujemy zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
Przekładamy do naczynia i tym razem zasypujemy solą obtaczając mięso.
Przykrywamy i wkładamy na kolejne 24h do lodówki.
3. Po wyjęciu z lodówki mięso myjemy i osuszamy. Obtaczamy w mieszance przypraw i wkładamy w pończochę lub zawijamy w tetrę lub gazę. Następnie można związać sznurkiem wędliniarskim.
Wieszamy w ciepłym i przewiewnym miejscu na minimum 5 dni. Oczywiście można suszyć schab dłużej.
4. Schab po upływie 5 dni jest gotowy do spożycia.
Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.