Sałatka z pieczarek, jajek, ogórków konserwowych z kukurydzą to prosty i pyszny przepis, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po święta. Dzięki połączeniu prostych składników i wyrazistego dressingu z majonezu i musztardy, sałatka ta zyskuje wyjątkowy smak i jest szybka w przygotowaniu.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 500 g pieczarek
- 5 jajek
- 6 ogórków konserwowych
- 340 g kukurydzy (1 puszka)
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 40g masła
- 4 łyżki majonezu
- 1 łżeczka musztardy
- 120g startego sera np. grana padano
- sól
- pieprz

1. Zacznamy od ugotowania jajek na twardo (około 8-10 minut). Studzimy je i obieramy ze skorupek. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobne plastry. Podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem. Smażymy do momentu, aż odparują z nich soki i lekko się zarumienią.

2. Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w drobną kostkę, jajka i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki dodajemy do większej miski.

3. Do miski również dodajemy ostudzone pieczarki, kukurydzę i starty ser.

4. Teraz dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Sałatka z pieczarek jest już gotowa do podania.
Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.