Pyszna sezonowa sałatka z młodych ziemniaków, bobu, chrupiącego boczku i rzodkiewki. Idealnie sprawdzi się jako smaczne danie lub przekąska do dań z grilla.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 3-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1 kg młodch ziemniaków
- 1/2 kg bobu
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek kopru
- 1 pęczek szczypioru
- 50g kiełków rzodkiewki
- 70g pestek dyni
SKŁADNIKI SOS:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
- sól
1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 6 minut).Przelewamy zimną wodą i jeszcze ciepły obieramy.
W tym czasie na patelni prażymy pestki dyni.
2. Umyte, oczyszczone i nieobrane ziemniaki gotujemy całe w osolonej wodzie przez 15minut. Następnie studzimy i kroimy na połówki i podsmażany na oliwie na złoty kolor.
Boczek kroimy w paski i wytapiany na patelni tłuszcz. Ma być chrupiący.
3. Cebulę kroimy w piórka, rzodkiewkę w talarki a koper i szczypior siekamy drobno. Wszystkie składniki przekładamy do miski razem z ziemniakami, bobem i chrupiącym boczkiem.
4. Na koniec łączymy składniki sosu w osobnej miseczce i przelewamy do resztu składników. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy kiełki rzodkiewki i mieszamy. Sałatka jest już gotowa możemy ją jeść od razu lub możemy wstawić do lodówki żeby się przegryzła.
Smacznego 😉
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.