Sałatka z młodych ziemniaków z bobem

Pyszna sezonowa sałatka z młodych ziemniaków, bobu, chrupiącego boczku i rzodkiewki. Idealnie sprawdzi się jako smaczne danie lub przekąska do dań z grilla.

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 3-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1 kg młodch ziemniaków
  • 1/2 kg bobu
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek szczypioru
  • 50g kiełków rzodkiewki
  • 70g pestek dyni

SKŁADNIKI SOS:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 6 minut).Przelewamy zimną wodą i jeszcze ciepły obieramy.

W tym czasie na patelni prażymy pestki dyni.

2. Umyte, oczyszczone i nieobrane ziemniaki gotujemy całe w osolonej wodzie przez 15minut. Następnie studzimy i kroimy na połówki i podsmażany na oliwie na złoty kolor.

Boczek kroimy w paski i wytapiany na patelni tłuszcz. Ma być chrupiący.

3. Cebulę kroimy w piórka, rzodkiewkę w talarki a koper i szczypior siekamy drobno. Wszystkie składniki przekładamy do miski razem z ziemniakami, bobem i chrupiącym boczkiem.

4. Na koniec łączymy składniki sosu w osobnej miseczce i przelewamy do resztu składników. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy kiełki rzodkiewki i mieszamy. Sałatka jest już gotowa możemy ją jeść od razu lub możemy wstawić do lodówki żeby się przegryzła.

Smacznego 😉

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz