Idealna na każdą okazję…..prosta w przygotowaniu.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępne
SKŁADNIKI:
- 500 g fileta z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 200 g kukurydzy konserwowej
- 5 ogórków konserwowych
- 300 g papryki konserwowej
- 280 g majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
- 1 łyżeczka bazylii
- 25 g przyprawy złocistej do kurczaka
- 250 g makaronu w kształcie ryżu
- pieprz, sól
- olej do smażenia
1. Zaczynamy od gotowania i smażenia tak aby nasze składniki zdążyły ostygnąć.
Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 7 minut.
Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i znów odcedzamy.
2. Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski dodajemy przyprawę do kurczaka i mieszamy. Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy tak żeby kurczak nie był sklejony.
Kroimy cebulę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy kurczaka, bazylię i smażymy.Następnie przekładamy na talerz żeby stygło.
3. Kroimy pieczarki w drobną kostkę, trójkąciki lub inne kształty 🙂
Podsmażamy na tej samej patelni co kurczaka pieprzymy i solimy ale soli używamy mało (przyprawa do kurczaka zawiera w swoim składzie dużo)
Podsmażoną pieczarkę odkładamy na talerz.
4. Gotowanie i smażenie zakończone teraz zajmujemy się resztą.
Ogórka i paprykę kroimy w kostkę odkładamy na bok.
Robimy sos:
Do majonezu dodajemy łyżkę śmietany, łyżkę musztardy i pieprz. Całość mieszamy.
5. Składamy naszą sałatkę.
Wrzucamy makaron,kukurydzę, pieczarki, kurczaka, ogórki i paprykę do miski. Całość dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy sos i mieszamy.
W razie potrzeby możemy dosolić i dopieprzyć.
Wkładamy do lodówki.
Gotowe… Smacznego!!!
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.