Sałatka z kurczaka, makaronu i pieczarek

Idealna na każdą okazję…..prosta w przygotowaniu.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: 6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępne

SKŁADNIKI:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 5 ogórków konserwowych
  • 300 g papryki konserwowej
  • 280 g majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 25 g przyprawy złocistej do kurczaka
  • 250 g makaronu w kształcie ryżu
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

1. Zaczynamy od gotowania i smażenia tak aby nasze składniki zdążyły ostygnąć.

Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 7 minut.
Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i znów odcedzamy.

2. Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski dodajemy przyprawę do kurczaka i mieszamy. Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy tak żeby kurczak nie był sklejony.

Kroimy cebulę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy kurczaka, bazylię i smażymy.Następnie przekładamy na talerz żeby stygło.

3. Kroimy pieczarki w drobną kostkę, trójkąciki lub inne kształty 🙂
Podsmażamy na tej samej patelni co kurczaka pieprzymy i solimy ale soli używamy mało (przyprawa do kurczaka zawiera w swoim składzie dużo)

Podsmażoną pieczarkę odkładamy na talerz.

4. Gotowanie i smażenie zakończone teraz zajmujemy się resztą.
Ogórka i paprykę kroimy w kostkę odkładamy na bok.

Robimy sos:
Do majonezu dodajemy łyżkę śmietany, łyżkę musztardy i pieprz. Całość mieszamy.

5. Składamy naszą sałatkę.

Wrzucamy makaron,kukurydzę, pieczarki, kurczaka, ogórki i paprykę do miski. Całość dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy sos i mieszamy.
W razie potrzeby możemy dosolić i dopieprzyć.

Wkładamy do lodówki.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.

Please wait...

Dodaj komentarz