Najlepsza, prosta i szybka sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, suszonymi pomidorami, papryką, ogórkiem i serem feta podana z pysznym sosem czosnkowym. Idealnie sprawdzi się jako lekka przekąska jak i sałatka na imprezę lub grilla.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2-4osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 400 g fileta z piersi kurczaka
- 250 g sera feta
- 250 g suszonych pomidorów z żurawiną ( odsączone z oleju)
- 1 żółta papryka
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek jogurtu typu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka oleju

1. Fileta z kurczaka kroimy w drobną kostkę dodajemy łyżkę oleju i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

2. Teraz kroimy warzywa które kolejno dodajemy do miski ale nie mieszamy tylko układamy warstwami. Jako pierwsza kapusta przekrojona na 4 i poszatkowana. Następnie pomidory suszone pokrojone w paski, papryka w kostkę, ogórek przekrojony na 4 i pokrojony w kostkę i jako ostatnia cebula pokrojona bardzo drobno.

3. Kurczaka smażymy na suchej patelni na złoty kolor. Odstawiamy żeby ostygł.

4. W czasie gdy kurczak stygnie, mamy czas na przygotowanie sosu czosnkowego.
Do miski dodajemy jogurt, majonez, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz i mieszamy. Sos mamy gotowy.

5. Kurczaka przekładamy do salaterki jako kolejną warstwę i polewamy całość sosem czosnkowym.
Na sam koniec kruszymy ser feta i sałatkę mamy gotową. Możemy ją spożyć od razu lub wstawić do lodówki.
Smacznego…….
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie sałatki.