Sałatka śledziowa z jajkiem

Przepis na smaczną, kolorową sałatkę śledziową z gotowanym jajkiem i dodatkiem warzyw. Przygotowana może być od razu podana do stołu.

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępne

SKŁADNIKI:

  • 3 duże płaty śledzia
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 średni por
  • 1 ugotowana marchewka
  • 4 ugotowane jajka
  • 16 łyżeczek majonezu
  • zioła prowansalskie
  • pieprz, sól

1. Cebulę kroimy drobno i odkładamy na bok.
Śledzia kroimy w kostkę a pora na plasterki i później siekamy.

2. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ziemniaki. Delikatnie ugniatamy na spodzie miski łyżką.
Smarujemy 4 łyżeczkami majonezu i układamy pokrojonego w kostkę śledzia.
Na śledzia znów 4 łyżeczki majonezu. Przesypujemy cebule i wyrównujemy na całej powierzchni.

3. Na cebulę ścieramy tarką na dużych oczkach marchew.
Na marchew kładziemy posiekany por. Na pora 4 łyżeczki majonezu.

4. W tym etapie oddzielamy żółtka i białka jajek. Białka kroimy drobno do naszej miski.
Białka smarujemy 4 łyżeczkami majonezu.

5. Następnie kroimy lub rozgniatamy widelcem żółtka i wsypujemy do miski. Na koniec solimy oraz pieprzymy. Z góry sypiemy zioła prowansalskie.

Gotowe… Smacznego

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie sałatki.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *