Przepis na smaczną, kolorową sałatkę śledziową z gotowanym jajkiem i dodatkiem warzyw. Przygotowana może być od razu podana do stołu.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 6 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 3 duże płaty śledzia
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 średni por
- 1 ugotowana marchewka
- 4 ugotowane jajka
- 16 łyżeczek majonezu
- zioła prowansalskie
- pieprz, sól
1. Cebulę kroimy drobno, śledzia kroimy w kostkę a pora na plasterki i później siekamy.
2. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ziemniaki. Delikatnie ugniatamy na spodzie miski łyżką.
Smarujemy 4 łyżeczkami majonezu i układamy pokrojonego w kostkę śledzia.
Na śledzia znów 4 łyżeczki majonezu. Teraz dodajemy cebulę i wyrównujemy na całej powierzchni.
3. Na cebulę ścieramy tarką na dużych oczkach marchew.
Na marchew kładziemy posiekany por. Na pora 4 łyżeczki majonezu.
4. Na tym etapie oddzielamy żółtka i białka jajek. Białka kroimy drobno i przekładamy do miski.
I znowu smarujemy 4 łyżeczkami majonezu.
5. Następnie kroimy lub rozgniatamy widelcem żółtka i wsypujemy do miski. Na koniec solimy oraz pieprzymy. Na górę sypiemy zioła prowansalskie.
Gotowe… Smacznego 🙂
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie sałatki.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.