Przepis na smaczną, kolorową sałatkę śledziową z gotowanym jajkiem i dodatkiem warzyw. Przygotowana może być od razu podana do stołu.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępne
SKŁADNIKI:
- 3 duże płaty śledzia
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 średni por
- 1 ugotowana marchewka
- 4 ugotowane jajka
- 16 łyżeczek majonezu
- zioła prowansalskie
- pieprz, sól

1. Cebulę kroimy drobno i odkładamy na bok.
Śledzia kroimy w kostkę a pora na plasterki i później siekamy.

2. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ziemniaki. Delikatnie ugniatamy na spodzie miski łyżką.
Smarujemy 4 łyżeczkami majonezu i układamy pokrojonego w kostkę śledzia.
Na śledzia znów 4 łyżeczki majonezu. Przesypujemy cebule i wyrównujemy na całej powierzchni.

3. Na cebulę ścieramy tarką na dużych oczkach marchew.
Na marchew kładziemy posiekany por. Na pora 4 łyżeczki majonezu.

4. W tym etapie oddzielamy żółtka i białka jajek. Białka kroimy drobno do naszej miski.
Białka smarujemy 4 łyżeczkami majonezu.

5. Następnie kroimy lub rozgniatamy widelcem żółtka i wsypujemy do miski. Na koniec solimy oraz pieprzymy. Z góry sypiemy zioła prowansalskie.
Gotowe… Smacznego
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie sałatki.