Sałatka śledziowa z ziemniakami, burakami i jajkiem. Szybka do przygotowania, świetna w smaku, kolorowa, idealna na święta, sylwestra czy inne przyjęcia domowe.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 4 – 6osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 500 g filetów śledziowych a’la matias
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 ugotowane jajka
- 2 ugotowane buraki
- 2 ogórki konserwowe
- 1 mała cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku

1. Śledzie moczymy w wodzie, zmieniając ją 2 – 3 razy. U mnie wyszło około 12 godzin moczenia. Jajka gotujemy na twardo, ziemniaki i buraki do miękkości.
Śledzie, jajka i wszystkie warzywa kroimy w kostkę i przekładamy razem do miski. Zostawiamy małą cześć szczypiorku do posypania sałatki.

2. Do pokrojonych składników dodajemy jogurt oraz majonez.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i całość dokładnie mieszamy.

3. Górę posypujemy pozostałą częścią szczypiorku.
Gotowe.. Smacznego!!!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie sałatki.