Sajgonki

Sajgonki, czyli popularne w kuchni azjatyckiej ruloniki z papieru ryżowego wypełnione pysznym farszem, to idealna przekąska na każdą okazję. W tym przepisie podzielę się z Wami, jak krok po kroku przygotować chrupiące sajgonki w domowym zaciszu.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 3-5 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g makaronu ryżowego vermicelli
  • 25 g grzybów mun
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mały (4 cm) korzeń imbiru
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 15-17 arkuszy papieru ryżowego

1. Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 15-20 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, imbir oraz marchewkę pokrojoną w słupki. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy mięso.

2. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy pieprzem. Redukujemy, a następnie przekładamy do miski, aby ostygło.

3. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wcześniej namoczone grzyby kroimy drobno i dodajemy do farszu.

4. Szczypiorek, kolendrę i kapustę siekamy drobno i przekładamy do ostudzonego farszu. Dodajemy również jajko i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według smaku.

5. Papier ryżowy wkładamy na kilkanaście sekund do ciepłej wody, układamy na desce i nakładamy po 2 łyżki farszu. Zawijamy: najpierw raz w rulon, następnie składamy boki do środka i zwijamy ciasno w rulonik.

6. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni lub w woku na złoty kolor. Sajgonki są już gotowe, najlepiej podawać z sosem słodko-kwaśnym. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...