Sajgonki, czyli popularne w kuchni azjatyckiej ruloniki z papieru ryżowego wypełnione pysznym farszem, to idealna przekąska na każdą okazję. W tym przepisie podzielę się z Wami, jak krok po kroku przygotować chrupiące sajgonki w domowym zaciszu.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 3-5 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g makaronu ryżowego vermicelli
- 25 g grzybów mun
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 mały (4 cm) korzeń imbiru
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 15-17 arkuszy papieru ryżowego
1. Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 15-20 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, imbir oraz marchewkę pokrojoną w słupki. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy mięso.
2. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy pieprzem. Redukujemy, a następnie przekładamy do miski, aby ostygło.
3. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wcześniej namoczone grzyby kroimy drobno i dodajemy do farszu.
4. Szczypiorek, kolendrę i kapustę siekamy drobno i przekładamy do ostudzonego farszu. Dodajemy również jajko i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według smaku.
5. Papier ryżowy wkładamy na kilkanaście sekund do ciepłej wody, układamy na desce i nakładamy po 2 łyżki farszu. Zawijamy: najpierw raz w rulon, następnie składamy boki do środka i zwijamy ciasno w rulonik.
6. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni lub w woku na złoty kolor. Sajgonki są już gotowe, najlepiej podawać z sosem słodko-kwaśnym. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.