Ryż na mleku z prażonym jabłkiem

Ryż na mleku z prażonymi jabłkami i cynamonem w pucharkach

Ryż na mleku z aromatycznym, prażonym jabłkiem to doskonały pomysł na śniadanie lub deser. Słodycz jabłka i cynamonu świetnie komponuje się z aksamitnym mlecznym ryżem, tworząc pyszne i sycące danie.

Czas przygotowania: 30 minut

Trudność przygotowania: łatwe

Ilość porcji: 1-2 osób

SKŁADNIKI RYŻ:

  • 150 g ryżu (np. arborio)
  • 600 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • szczypta soli

SKŁADNIKI PRAŻONE JABŁKO:

  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
garnek z wlanym mlekiem, ryżem i miodem, przygotowywany do gotowania

1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ryż, cukier waniliowy i szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając aż ryż będzie miękki i kremowy (ok. 20 minut). Na koniec dodajemy miód i mieszamy.

Pokrojone w kostkę jabłka prażone na patelni z cynamonem

2. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i prażymy przez ok. 5 minut. Dodajemy cynamon oraz miód i smażymy jeszcze przez 2 minuty, aż jabłka będą miękkie.

Pucharki z nałożonym ryżem na mleku i prażonymi jabłkami, obok patelnia z resztą jabłek

3. Gotowy ryż przekładamy do miseczek i na wierzch układamy prażone jabłka. Możemy udekorować dodatkową szczyptą cynamonu. Ryż na mleku mamy już gotowy. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...