Ryż na mleku z aromatycznym, prażonym jabłkiem to doskonały pomysł na śniadanie lub deser. Słodycz jabłka i cynamonu świetnie komponuje się z aksamitnym mlecznym ryżem, tworząc pyszne i sycące danie.
Czas przygotowania: 30 minut
Trudność przygotowania: łatwe
Ilość porcji: 1-2 osób
SKŁADNIKI RYŻ:
- 150 g ryżu (np. arborio)
- 600 ml mleka
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżki miodu
- szczypta soli
SKŁADNIKI PRAŻONE JABŁKO:
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu

1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ryż, cukier waniliowy i szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając aż ryż będzie miękki i kremowy (ok. 20 minut). Na koniec dodajemy miód i mieszamy.

2. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i prażymy przez ok. 5 minut. Dodajemy cynamon oraz miód i smażymy jeszcze przez 2 minuty, aż jabłka będą miękkie.

3. Gotowy ryż przekładamy do miseczek i na wierzch układamy prażone jabłka. Możemy udekorować dodatkową szczyptą cynamonu. Ryż na mleku mamy już gotowy. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.