Rozgrzewająca zupa z soczewicą i kurczakiem

Niezwykle aromatyczna, bardzo sycąca, lekko pikantna zupa na bazie soczewicy i kurczaka doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne dni.

Czas przygotowania:   60 minut

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa z uda kurczaka
  • Pasta Madras Paste Pots Patak’s
  • 2 litry wody
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 250 g passaty pomidorowej (1 szklanka)
  • 200 g ciecierzycy konserwowej (1 szkl.)
  • 200 g zielonej soczewicy (1 szkl.)
  • 100 g czerwonej soczewicy (1/2 szkl.)
  • 400 g krojonych pomidorów (1 puszka)
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • sól

1. Mięso z kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy 2 łyżeczki pasty Madras i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie podsmażamy mięso na patelni.

2. Cebulę i marchewkę obieramy a następnie kroimy. Cebulę w kostkę a marchewkę w drobne słupki.

Rozgrzewamy w garnku olej i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy około 5 minut.

Następnie dodajemy pomidory i chwilę podsmażamy redukując sos.

3. Teraz wlewamy passatę oraz wodę. Dodajemy soczewicę, kurczaka z patelni oraz poszatkowaną natkę i kolendrę.

Całość przyprawiamy 2 łyżeczkami pasty Madras. Tak skoncentrowana przyprawami pasta będzie idealną bazą do naszego rozgrzewającego dania.

Gotujemy przez 30 minut.

4. Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę oraz solimy do smaku.

Gotowe… Smacznego!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.