Niezwykle aromatyczna, bardzo sycąca, lekko pikantna zupa na bazie soczewicy i kurczaka doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne dni.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa z uda kurczaka
- Pasta Madras Paste Pots Patak’s
- 2 litry wody
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 250 g passaty pomidorowej (1 szklanka)
- 200 g ciecierzycy konserwowej (1 szkl.)
- 200 g zielonej soczewicy (1 szkl.)
- 100 g czerwonej soczewicy (1/2 szkl.)
- 400 g krojonych pomidorów (1 puszka)
- kilka gałązek świeżej kolendry
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól

1. Mięso z kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy 2 łyżeczki pasty Madras i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie podsmażamy mięso na patelni.

2. Cebulę i marchewkę obieramy a następnie kroimy. Cebulę w kostkę a marchewkę w drobne słupki.
Rozgrzewamy w garnku olej i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy około 5 minut.
Następnie dodajemy pomidory i chwilę podsmażamy redukując sos.

3. Teraz wlewamy passatę oraz wodę. Dodajemy soczewicę, kurczaka z patelni oraz poszatkowaną natkę i kolendrę.
Całość przyprawiamy 2 łyżeczkami pasty Madras. Tak skoncentrowana przyprawami pasta będzie idealną bazą do naszego rozgrzewającego dania.
Gotujemy przez 30 minut.

4. Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę oraz solimy do smaku.
Gotowe… Smacznego!