Rafaello bez pieczenia

Idealne ciasto dla miłośnikow kokosowego smaku. Rafaello na herbatikach w dodatku bez pieczenia to super proste i pyszne ciasto oraz przydatny przepis dla tych, którzy nie mają piekarnika lub nie lubią piec.

Czas przygotowania :  45 minut

Ilość porcji: 4- 6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 400g herbatników (1op.)
  • 200g wiórków kokosowych
  • 1l mleka
  • 200g masła
  • 220g cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 16g cukru waniliowego (1op.)

1. Zaczynamy od przygotowania budyniu. Z litra mleka odlewamy 1,5 szklanki. Większą część przelewamy do garnka i gotujemy. Do mniejszej porcji dodajemy mąke pszenną, ziemniaczaną a także cukier i cukier waniliowy. Całość zaczynamy mieszać ruzgą i dodajemy żóltka. Mieszamy do momentu połączenia skłaników.

2. Gdy mleko zaczyna się gotować to przelewamy wcześniej wymieszaną zawiesinę. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając.

Następnie przelewamy do salaterki i przykrywamy folią żeby nie zrobił się kożuch.

3. W misce ucieramy mikserem masło w temperaturze pokojowej. Dodajemy po kilka łyżek budyniu a na koniec 3 łyżki wiórek kokosowych.

3. Na blaszy lub naczyniu do zapiekania układamy warstwę herbatników i na to wylewamy część kremu.

4. Wyrównujemy krem i układamy kolejną warstę herbatników. Powtarzamy tak 4 razy.

5. Górna warstwa to cienka część kremu oraz rezszta wiórek kokosowych.

Wstawiamy do lodówki na noc lub na kilka godzin.

Po tym czasie mogę życzyć …. Smacznego!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie ciasta.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.