Puszysty sernik na biszkoptach

Bardzo prosty przepis na delikatny i puszysty sernik na biszkoptach. Zawsze wychodzi i nigdy nie opada.

Czas przygotowania:  2.5 godziny

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1kg sera twarogowego (mój ulubiony Wieluń)
  • 250 g mascarpone
  • 6 jajek rozm. ,,M”
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 opak. biszkoptów
  • cukier puder do posypania

1. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.

2. W drugim naczyniu ucieramy ręcznie lub mikserem masło (temperatura pokojowa) z cukrem i cukrem waniliowym.

Do utartej masy dodajemy budyń waniliowy i skórkę z cytryny, cały czas mieszając.

3. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, ser twarogowy i mascarpone. Mieszamy do połączenia składników.

4. Do wymieszanej masy dodajemy wcześniej ubite białka. Delikatnie łączymy masy za pomocą szpatułki.

Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i przekładamy całą masę dokładnie równając.

5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika temperatura 200 °C z termoobiegiem na 15 minut.

Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 °C i pieczemy jeszcze przez 2 godziny.

Po upływie 2 godzin uchylamy delikatnie drzwi piekarnika i czekamy aż ciasto wystygnie.

6. Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe… Smacznego;)

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie sernika.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *