Bardzo prosty przepis na delikatny i puszysty sernik na biszkoptach. Zawsze wychodzi i nigdy nie opada.
Czas przygotowania: 2.5 godziny
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1kg sera twarogowego (mój ulubiony Wieluń)
- 250 g mascarpone
- 6 jajek rozm. ,,M”
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
- 1 opak. biszkoptów
- cukier puder do posypania
1. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
2. W drugim naczyniu ucieramy ręcznie lub mikserem masło (temperatura pokojowa) z cukrem i cukrem waniliowym.
Do utartej masy dodajemy budyń waniliowy i skórkę z cytryny, cały czas mieszając.
3. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, ser twarogowy i mascarpone. Mieszamy do połączenia składników.
4. Do wymieszanej masy dodajemy wcześniej ubite białka. Delikatnie łączymy masy za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i przekładamy całą masę dokładnie równając.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika temperatura 200 °C z termoobiegiem na 15 minut.
Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 °C i pieczemy jeszcze przez 2 godziny.
Po upływie 2 godzin uchylamy delikatnie drzwi piekarnika i czekamy aż ciasto wystygnie.
6. Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe… Smacznego;)
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie sernika.