Przepis na pyszne i delikatne pulpety w sosie koperkowym. To propozycja na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny.
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 3-5osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 500g mięsa z łopatki wieprzowej
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 duża bułka
- 200ml mleka
- 1 jajko
- 2 duże marchewki
- 200g śmietany 30%
- 2 łyżki mąki
- 1 mały pęczek koperku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta gałki muszkatołowej

1. Bułkę rozkruszamy i namaczamy w mleku. Do miski dodajemy mięso, jajko, namoczoną bułkę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpety wielkości małych kurzych jaj. Jeżeli masa będzie za rzadka to dodajemy trochę bułki tartej.

2. Do garnka wlewamy bulion warzywny. Dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

3. Po tym czasie lekko zwiększamy moc palnika i dodajemy uformowane pulpety. Gotujemy kolejne 15 minut.

4. Śmietanę łączymy z mąką i dodajemy małą chochlę wywaru delikatnie mieszając. Przelewamy całość do garnka. Na koniec dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę gotujemy i nasze pulpety w sosie koperkowym są gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.