Site icon

Pulpety w sosie koperkowym– delikatne i aromatyczne

Talerz z gniecionymi ziemniakami polanymi sosem koperkowym, obok soczyste pulpety w kremowym sosie, podane na niebieskim talerzu.

Pulpety w sosie koperkowym to klasyczne, domowe danie, które zachwyca swoją delikatnością i aksamitnym smakiem. Mięso mielone z łopatki wieprzowej jest soczyste i miękkie, a dodatek świeżego koperku nadaje potrawie wyjątkowego aromatu. Gotowane w bulionie, a następnie otulone kremowym sosem śmietanowym, pulpety doskonale komponują się z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Czas przygotowania: 45 minut

Trudność przygotowania: średnie

Ilość porcji: 3-5 osób

SKŁADNIKI PULPETY:

  • 500g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól
  • pieprz
  • olej do natłuszczenia rąk

SKŁADNIKI SOS:

  • 1 litr bulionu
  • 50ml śmietanki 30%
  • 50g masła
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
Miska z mielonym mięsem, wbitym jajkiem, posiekanym koperkiem, namoczoną bułką i czosnkiem – składniki na domowe pulpety.

1. Kajzerkę namaczamy w mleku aż zmięknie, a następnie dokładnie odciskamy. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrabiamy.

2. Formujemy kulki, natłuszczając ręce olejem aby mięso się nie kleiło.

3. W garnku zagotowujemy bulion. Delikatnie wrzucamy pulpety do garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Pulpety wyławiamy na talerz.

4. Śmietankę mieszamy z mąką, aby nie było grudek. Do gotującego się wywaru dodajemy mieszankę śmietanki z mąką, cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

5. Na koniec wrzucamy zimne masło i posiekany koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy pulpety gotujemy jeszcze 2 minuty. Pulpety w sosie koperkowym są już gotowe podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem, polewając je obficie sosem koperkowym. Smacznego 😉

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Exit mobile version