Delikatne pulpety rybno-ryżowe w sosie pomidorowym. Małe klopsiki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny i fajny sposób na przemycenie dzieciom ryby z ryżem.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 3-4osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 500 g filetu z dorsza (użyłem mrożonych)
- 100 g ryżu
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 400 g pomidorów krojonych( puszka )
- 300 ml passaty pomidorowej
- 120 ml śmietanki 30 %
- 1 płaskiej łyżeczka soli
- 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
- mąka do obtaczania
1. Ryż gotujemy. Dorsza rozmrażamy jeśli był mrożony, sprawdzamy czy nie ma ości. Przekładamy do miski i całą rybę mielimy lub blendujemy. Do rozdrobnionej ryby dodajemy ryż, jajko, drobno pokrojoną cebulę, czosnek i natkę. Wsypujemy przyprawy sól, pieprz i paprykę i całość dokładnie mieszamy.
2. Formujemy pulpeciki i obtaczamy w mące.
3. Do garnka wlewamy pomidory z puszki dodajemy rozgnieciony czosnek, passatę, cukier oraz szczyptę pieprzu. Całość chwilę gotujemy, dolewamy śmietankę i mieszamy. Następnie całą zawartość blendujemy na krem.
4. Uformowane pulpeciki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron i przekładamy do garnka.
5. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Gotowe… Smacznego!!!
Przepis sprawdzony.Mojej rodzinie smakowało.Dziekuję