Pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym

Delikatne pulpety rybno-ryżowe w sosie pomidorowym. Małe klopsiki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny i fajny sposób na przemycenie dzieciom ryby z ryżem.

Czas przygotowania:  40 minut

Ilość porcji: 3-4osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 500 g filetu z dorsza (użyłem mrożonych)
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 400 g pomidorów krojonych( puszka )
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 120 ml śmietanki 30 %
  • 1 płaskiej łyżeczka soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania

1. Ryż gotujemy. Dorsza rozmrażamy jeśli był mrożony, sprawdzamy czy nie ma ości. Przekładamy do miski i całą rybę mielimy lub blendujemy.  Do rozdrobnionej ryby dodajemy ryż, jajko, drobno pokrojoną cebulę, czosnek i natkę. Wsypujemy przyprawy sól, pieprz i paprykę i całość dokładnie mieszamy.

2. Formujemy pulpeciki i obtaczamy w mące.

3. Do garnka wlewamy pomidory z puszki dodajemy rozgnieciony czosnek, passatę, cukier oraz szczyptę pieprzu. Całość chwilę gotujemy, dolewamy śmietankę i mieszamy. Następnie całą zawartość blendujemy na krem.

4. Uformowane pulpeciki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron i przekładamy do garnka.

5. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

One Comment on “Pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.