Przepis na smaczne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie śmietanowo kurkowym.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 300 g kurek
- 3 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 ml wody
- 60 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia

1. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, wodę, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz pokrojoną drobno jedną cebulę. Całość dokładnie mieszamy.

2. Z przygotowanego farszu lepimy pulpeciki i smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone kotleciki wykładamy na talerz.

3. Na tłuszczu po kotletach podsmażamy dwie drobno pokrojone cebule. Solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy oczyszczone wcześniej kurki i posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy przez chwilę.

4. Wlewamy śmietankę, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy około 5 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Gotowe… Smacznego !!!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie potrawy.