Pulpeciki w sosie kurkowym

Przepis na smaczne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie śmietanowo kurkowym.

Czas przygotowania:   45 minut

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 300 g kurek
  • 3 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 ml wody
  • 60 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

1. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, wodę, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz pokrojoną drobno jedną cebulę. Całość dokładnie mieszamy.

2. Z przygotowanego farszu lepimy pulpeciki i smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone kotleciki wykładamy na talerz.

3. Na tłuszczu po kotletach podsmażamy dwie drobno pokrojone cebule. Solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy oczyszczone wcześniej kurki i posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy przez chwilę.

4. Wlewamy śmietankę, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy około 5 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Gotowe… Smacznego !!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie potrawy.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.