Wolnopieczona, szarpana wieprzowina z cebulą i smacznym wędzonym pomidorowym sosiem. Pyszne mięso, które ma wiele zastosowań.
Czas przygotowania : 20 minut/pieczenie 4,5 godziny
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: tanie
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 4 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml jasnego piwa
- 700 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki chili
- pieprz
- sól

1. Szykę oczyszczamy, następnie solimy i pieprzymy.

2. W garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy szynkę z obu stron na rumiany kolor.

3. Na tym samym oleju podsmażamy cebule pokrojoną w piórka oraz czosnek pokrojony w plasterki. Po chwili dodajemy wszystkie przyprawy oraz sos sojowy. Całość zalewamy piwem, po chwili dodajemy passatę i dusimy przez 2-3 minuty.

4. Dno naczynia do zapiekania wykładamy częścią sosu z cebulą i na to kładziemy szynkę.

5. Resztę sosu wylewamy na górę mięsa. Zakrywamy górną częścią naczynia do zapiekania. Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 150 °C piekarnika na 4.5 godziny.
Po tym czasie mięso i pyszny sos jest już gotowe.
Smacznego:)