Pulled pork – szarpana wieprzowina

Wolnopieczona, szarpana wieprzowina z cebulą i smacznym wędzonym pomidorowym sosiem. Pyszne mięso, które ma wiele zastosowań.

Czas przygotowania :  20 minut/pieczenie 4,5 godziny

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: tanie

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml jasnego piwa
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki chili
  • pieprz
  • sól

1. Szykę oczyszczamy, następnie solimy i pieprzymy.

2. W garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy szynkę z obu stron na rumiany kolor.

3. Na tym samym oleju podsmażamy cebule pokrojoną w piórka oraz czosnek pokrojony w plasterki. Po chwili dodajemy wszystkie przyprawy oraz sos sojowy. Całość zalewamy piwem, po chwili dodajemy passatę i dusimy przez 2-3 minuty.

4. Dno naczynia do zapiekania wykładamy częścią sosu z cebulą i na to kładziemy szynkę.

5. Resztę sosu wylewamy na górę mięsa. Zakrywamy górną częścią naczynia do zapiekania. Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 150 °C piekarnika na 4.5 godziny.

Po tym czasie mięso i pyszny sos jest już gotowe.

Smacznego:)

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.