Leciutkie ciasto składające się z dwóch warstw puszystej pianki na cienkim biszkopcie. Całość dodatkowo pokryta jest cienką warstwą galaretki.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 4-6osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI BISZKOPT:
- 3 jajka
- 160 g mąki tortowej (1 szkl.)
- 110 g cukru (0.5 szkl. )
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek wody
- 6łyżek oleju
SKŁADNIKI 1 WARSTWA:
- 400 ml wrzątki
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 galaretka malinowa
- 1łyżka żelatyny
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI 2 WARSTWA:
- 400 ml wrzątki
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 galaretka agrestowa
- 1łyżka żelatyny
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI 3 WARSTWA:
- 750 ml wrzątku
- 2 galaretki truskawkowe (lub malinowe)
1. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę i olej. Tak wymieszaną masę przelewamy do formy (28cm x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 °C. Następnie studzimy.
2. Przygotowujemy 1 warstwę. Do miski wlewamy wrzątek, dodajemy żelatynę oraz galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Gdy galaretka zacznie stężeć dodajemy do niej zimne mleko skondensowane cukier puder i miksujemy na puszystą masę.
Wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki na 25 minut.
4. Drugą warstwę robimy tak samo jak pierwszą i wylewamy na ciasto. Następnie wstawiamy do lodówki na 25minut.
Ostatnią warstwą czyli trzecią są to galaretki rozpuszczone we wrzątku i ostudzone. Gdy zaczną lekko stężeć możemy je wylać na ciasto. Całość wstawimy na kilka godzin do lodówki.
Gotowe… Smacznego!!!