Ciasto ptasie mleczko z galaretką

Leciutkie ciasto składające się z dwóch warstw puszystej pianki na cienkim biszkopcie. Całość dodatkowo pokryta jest cienką warstwą galaretki.

Czas przygotowania:  2 godziny

Ilość porcji: 4-6osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • 160 g mąki tortowej (1 szkl.)
  • 110 g cukru (0.5 szkl. )
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • 6łyżek oleju

SKŁADNIKI 1 WARSTWA:

  • 400 ml wrzątki
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 galaretka malinowa
  • 1łyżka żelatyny
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI 2 WARSTWA:

  • 400 ml wrzątki
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1łyżka żelatyny
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI 3 WARSTWA:

  • 750 ml wrzątku
  • 2 galaretki truskawkowe (lub malinowe)

1. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę i olej. Tak wymieszaną masę przelewamy do formy (28cm x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 °C. Następnie studzimy.

2. Przygotowujemy 1 warstwę. Do miski wlewamy wrzątek, dodajemy żelatynę oraz galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

3. Gdy galaretka zacznie stężeć dodajemy do niej zimne mleko skondensowane cukier puder i miksujemy na puszystą masę.

Wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki na 25 minut.

4. Drugą warstwę robimy tak samo jak pierwszą i wylewamy na ciasto. Następnie wstawiamy do lodówki na 25minut.

Ostatnią warstwą czyli trzecią są to galaretki rozpuszczone we wrzątku i ostudzone. Gdy zaczną lekko stężeć możemy je wylać na ciasto. Całość wstawimy na kilka godzin do lodówki.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.