Bardzo prosty przepis na pyszne, domowe ciasto kruche ze śliwkami tzw. pleśniak. Kruche ciasto, słodka bezowa pianka i soczyste śliwki tworzą pyszne ciasto, które świetnie pasuje do kawy, herbaty czy też innych trunków…
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3-4osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI CIASTO:
- 320 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 60 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
SKŁADNIKI BEZA:
- 4 białka
- 220 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
DODATKOWO:
- 350 g śliwek
- cukier puder do posypania
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na pleśniaka. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło lub margarynę i ugniatamy. Po chwili dodajemy żółtka i wyrabiamy jednolite ciasto. Początkowo robię to mikserem następnie ugniatam ręką i formuję kulę. Tak przygotowane ciasto posypujemy mąką, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
2. Teraz mamy czas na przygotowanie masy na bezę. Do naczynia przelewamy białka (w białkach nie może znaleźć się ani odrobina żółtka) dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijamy do połączenia składników.
3. Wyciągamy ciasto i dzielimy na dwie części . Jedną część rozkładamy w formie (użyłem 24x24cm ale śmiało może być mniejsza) i nakłuwamy widelcem.
Układamy śliwki pozbawione pestek i przekrojone na pół środkową częścią do góry.
4. Następnie wylewamy całą masę i ją rozprowadzamy. Na wierzch ścieramy tarką na dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 180°C przez 40 minut. Po upieczeniu nie wyciągamy tylko uchylamy drzwi piekarnika.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe.. Smacznego
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie ciasta