Pleśniak ze śliwkami

Bardzo prosty przepis na pyszne, domowe ciasto kruche ze śliwkami tzw. pleśniak. Kruche ciasto, słodka bezowa pianka i soczyste śliwki tworzą pyszne ciasto, które świetnie pasuje do kawy, herbaty czy też innych trunków…

Czas przygotowania:  60 minut

Ilość porcji: 3-4osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI CIASTO:

  • 320 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 60 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

SKŁADNIKI BEZA:

  • 4 białka
  • 220 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

DODATKOWO:

  • 350 g śliwek
  • cukier puder do posypania

1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na pleśniaka. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło lub margarynę i ugniatamy. Po chwili dodajemy żółtka i wyrabiamy jednolite ciasto. Początkowo robię to mikserem następnie ugniatam ręką i formuję kulę. Tak przygotowane ciasto posypujemy mąką, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.

2. Teraz mamy czas na przygotowanie masy na bezę. Do naczynia przelewamy białka (w białkach nie może znaleźć się ani odrobina żółtka) dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijamy do połączenia składników.

3. Wyciągamy ciasto i dzielimy na dwie części . Jedną część rozkładamy w formie (użyłem 24x24cm ale śmiało może być mniejsza) i nakłuwamy widelcem.

Układamy śliwki pozbawione pestek i przekrojone na pół środkową częścią do góry.

4. Następnie wylewamy całą masę i ją rozprowadzamy. Na wierzch ścieramy tarką na dużych oczkach pozostałą część ciasta.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 180°C przez 40 minut. Po upieczeniu nie wyciągamy tylko uchylamy drzwi piekarnika.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe.. Smacznego

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie ciasta

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.