Chrupiący placek ziemniaczany z pysznym farszem z mięsa mielonego i warzyw. Danie jest bardzo szybkie do przygotowania, smaczne i bardzo sycące.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1100 g ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 4 jajka
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 200 g sera mozzarella
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1/2 cukinii
- 5 dużych pieczarek
- szczypiorek
- 7 łyżek mąki
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- olej do smażenia

1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu z kolendrą i papryki. Następnie kroimy warzywa w kostkę i dodajemy do mięsa. Całość podlewamy passatą pomidorową, 4 łyżkami śmietanki i mieszamy. Zmniejszamy ogień przykrywamy i dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając.

2. Ziemniaki ścieramy na tarce, połowa na dużych oczkach a druga na małych. Następnie ścieramy też cebulę. Teraz musimy ziemniaki odsączyć. W tym celu wyciskamy ręcznie z ziemniaków nadmiar wody i przekładamy do drugiej miski. Dodajemy 4 jajka, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu z kolendrą, 7 łyżek mąki oraz szczyptę papryki.
Całość dokładnie mieszamy .

3. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i wykładamy starte ziemniaki formując cienkiego dużego placka. Moja patelnia ma średnice 28 cm i z podanych składników wychodzą mi 3 placki. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

4. Na jedną połowę placka wykładamy część farszu, posypujemy szczypiorkiem i serem . Składamy na pół, przykrywamy patelnię i chwilę smażymy.
Gotowe… Smacznego !!!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie placka z farszem.