Placek po węgiersku to rodzaj chrupiącego placka ziemniaczanego podawanego z sosem mięsnym, gulaszem, serem i kwaśną śmietaną.
Czas przygotowania : 45 minut
Ilość porcji: 2-3 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- gulasz wieprzowy
- 1100 g ziemniaków
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 1.5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
1. Przygotuj gulasz wieprzowy według mojego przepisu.
Gdy gulasz się już dusi możemy przejść do przygotowania placków.
2. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, połowa na dużych oczkach a druga na małych. Następnie ścieramy też cebulę. Teraz musimy ziemniaki odsączyć. Wyciskamy ręcznie z ziemniaków nadmiar wody i przekładamy do drugiej miski. Dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy.
3. Rozgrzewamy na patelni olej i wykładamy starte ziemniaki formując cienkiego dużego placka. Moja patelnia ma średnice 28 cm i z podanych składników wychodzą mi 3 placki. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
4. Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie nakładamy gulasz na jedną połowę i składamy. Posypujemy startym serem. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Smacznego!!!