Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to rodzaj chrupiącego placka ziemniaczanego podawanego z sosem mięsnym, gulaszem, serem i kwaśną śmietaną.

Czas przygotowania :  45 minut

Ilość porcji: 2-3 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • gulasz wieprzowy
  • 1100 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

1. Przygotuj gulasz wieprzowy według mojego przepisu.

Gdy gulasz się już dusi możemy przejść do przygotowania placków.

2. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, połowa na dużych oczkach a druga na małych. Następnie  ścieramy też cebulę. Teraz musimy ziemniaki odsączyć. Wyciskamy ręcznie z ziemniaków nadmiar wody i przekładamy do drugiej miski. Dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy.

3. Rozgrzewamy na patelni olej i wykładamy starte ziemniaki formując cienkiego dużego placka. Moja patelnia ma średnice 28 cm i z podanych składników wychodzą mi 3 placki. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

4. Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie nakładamy gulasz na jedną połowę i składamy. Posypujemy startym serem. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *