Pizza przepis na idealne ciasto

Pyszna i najlepsza domowa pizza krok po kroku. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Ciasto jest miękkie, elastyczne i łatwe do wyrobienia. Przepis na ciasto z którego wyjdą nam 2 pizze o średnicy 32 cm. Możemy również zrobić jedną o średnicy 50 cm wtedy ciasto wyjdzie nam grube jak w pizzy pan.

Czas przygotowania:  1.5 godziny

Ilość porcji: >2 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI CIASTO:

  • 770 g mąki
  • 450 ml ciepłej wody
  • 25 świeżych drożdży (7 g suchych)
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

SKŁADNIKI SOSY:

  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • sól
  • pieprz

SKŁADNIKI PIZZY:

  • 250 g sera tartego mozzarella (1 pizza)
  • salami
  • kabanosy
  • czerwona cebula
  • ser feta

1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do rozkruszonych drożdży dodajemy ciepłą wodę i cukier. Mieszamy i po chwili dodajemy 2 łyżki mąki. Tak wymieszany zaczyn przykrywamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

2.Pozostałą część mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz wyrośnięty zaczyn i mieszamy. Po chwili będziemy musieli wyrabiać ciasto ręcznie. Dodajemy w trakcie olej i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce .

3. W międzyczasie robimy sosy. Pomidorowy-do passaty dodajemy 1 łyżeczkę oregano i jedną bazylii i dokładnie mieszamy.

Czosnkowy- do jogurtu dodajemy majonez, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier. Solimy, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy.

4. Na wysypaną mąką stolnicę/blat przekładamy wyrośnięte ciasto. Posypujemy mąką i wyrabiamy do momentu aż przestanie się kleić. Dzielimy na dwie części i robimy placek o średnicy około 32 cm.

Wyrobiony placek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, posypujemy serem i dodajemy ulubione składniki.

5. Pieczemy w piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 250 ° C przez 12 minut

6. Pizza jest gotowa wystarczy pokroić i :)…….

Smacznego!!!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie pizzy.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.