Pyszna i najlepsza domowa pizza krok po kroku. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Ciasto jest miękkie, elastyczne i łatwe do wyrobienia. Przepis na ciasto z którego wyjdą nam 2 pizze o średnicy 32 cm. Możemy również zrobić jedną o średnicy 50 cm wtedy ciasto wyjdzie nam grube jak w pizzy pan.
Czas przygotowania: 1.5 godziny
Ilość porcji: >2 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI CIASTO:
- 770 g mąki
- 450 ml ciepłej wody
- 25 świeżych drożdży (7 g suchych)
- 1½ łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
SKŁADNIKI SOSY:
- 200 ml passaty pomidorowej
- 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii
- sól
- pieprz
SKŁADNIKI PIZZY:
- 250 g sera tartego mozzarella (1 pizza)
- salami
- kabanosy
- czerwona cebula
- ser feta

1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia zaczynu. Do rozkruszonych drożdży dodajemy ciepłą wodę i cukier. Mieszamy i po chwili dodajemy 2 łyżki mąki. Tak wymieszany zaczyn przykrywamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

2.Pozostałą część mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz wyrośnięty zaczyn i mieszamy. Po chwili będziemy musieli wyrabiać ciasto ręcznie. Dodajemy w trakcie olej i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce .

3. W międzyczasie robimy sosy. Pomidorowy-do passaty dodajemy 1 łyżeczkę oregano i jedną bazylii i dokładnie mieszamy.
Czosnkowy- do jogurtu dodajemy majonez, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier. Solimy, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy.

4. Na wysypaną mąką stolnicę/blat przekładamy wyrośnięte ciasto. Posypujemy mąką i wyrabiamy do momentu aż przestanie się kleić. Dzielimy na dwie części i robimy placek o średnicy około 32 cm.
Wyrobiony placek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, posypujemy serem i dodajemy ulubione składniki.

5. Pieczemy w piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 250 ° C przez 12 minut

6. Pizza jest gotowa wystarczy pokroić i :)…….
Smacznego!!!
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie pizzy.