Site icon

Rolada ze schabu z pieczarkami i kolorowym pieprzem

Delikatna, pikantna i smaczna rolada ze schabu z pieczarkami i kolorowym pieprzem.

Czas przygotowania :  90 minut

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1.2 kg schabu
  • 600 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 80 g pieprzu kolorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu mielonego

1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, solimy, pieprzymy i chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia.

2. Schab oczyszczamy i przecinamy na pół tak żeby go nie przekroić. Każdą połówkę nacinamy również na pół. Jak naciąć prawidłowo schab znajdziesz w filmie na dole.

Nacięty przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem.

3. Rozbitą część mięsa posypujemy solą i pieprzem. Nakładamy farsz z pieczarek i zwijamy w roladę.

4. Roladę przekładamy do naczynia do zapiekania. Smarujemy z wierzchu musztardą i posypujemy ziarenkami pieprzu.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika temperatura 180 °C funkcja góra/dół i pieczemy przez 1h i 10 minut.

5. Rolada jest już gotowa, idealna na ciepło lub na zimno. Wywar który nam został w naczyniu możemy wykorzystać jako sos.

Smacznego…!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie rolady.

Exit mobile version