Delikatna, pikantna i smaczna rolada ze schabu z pieczarkami i kolorowym pieprzem.
Czas przygotowania : 90 minut
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1.2 kg schabu
- 600 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 80 g pieprzu kolorowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu mielonego
1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, solimy, pieprzymy i chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia.
2. Schab oczyszczamy i przecinamy na pół tak żeby go nie przekroić. Każdą połówkę nacinamy również na pół. Jak naciąć prawidłowo schab znajdziesz w filmie na dole.
Nacięty przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem.
3. Rozbitą część mięsa posypujemy solą i pieprzem. Nakładamy farsz z pieczarek i zwijamy w roladę.
4. Roladę przekładamy do naczynia do zapiekania. Smarujemy z wierzchu musztardą i posypujemy ziarenkami pieprzu.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika temperatura 180 °C funkcja góra/dół i pieczemy przez 1h i 10 minut.
5. Rolada jest już gotowa, idealna na ciepło lub na zimno. Wywar który nam został w naczyniu możemy wykorzystać jako sos.
Smacznego…!!!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie rolady.